Tasarruflar artacak, enflasyon gerileyecek

Makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah seviyesini artırmak için ‘Yeni Ekonomi Programı’nın uygulanacağını belirten Başkan Erdoğan “Tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak önceliğimiz” dedi.

Miray ÇİMEN

Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan hamlelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre 3 yıllık tasarruf tedbirleri alınacak. 2019-2021 Dönemi Yatırım Programı hazırlıklarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi ve Hazine ve Maliye Bakanılğı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca Hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan’ın (2019-2021) Onaylanması Hakkında Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandı. Genelgede Başkan Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların refah ve mutluluğunu üst seviyelere çıkarma amacı doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah seviyesini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programı’nın uygulanacağını kaydetti. 

HEDEF FİNANSAL İSTİKRAR 

Erdoğan, “Temel hedefimiz olan ekonomide dengeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek üzere kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurtiçi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel önceliklerimizdir” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI YATIRIMLARI İLK SIRADA

Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edilirken kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edileceğini ifade eden Erdoğan, “Kamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi, üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek, iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Zorunlu haller dışında yeni proje alınmıyor

Proje bazında en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara öncelik verileceğinin altını çizen Başkan Erdoğan, “Zorunlu haller dışında 2019 Yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacaktır” ifadelerini kullandı. 

Kur 5.60 alınacak

Öte yandan 2019-2021 dönemi yatırım tekliflerinin 2019 fiyatlarıyla ve bin TL bazında hazırlanacağı ifade edilen genelgede, “2019 yılı kur değeri, yıllık ortalama 1 ABD Doları - 5.60 TL olarak kullanılacaktır” denildi. 

Yerli malı öncelikli, taşıt alımı yok

Yatırım programı rehberi de yer alan genelgede, “Kamu altyapı yatırımları özel kesimde üretim maliyetlerinin azaltılmasını, yeni üretim kapasitelerinin oluşturulmasını, böylece üretimin yenilikçi ve rekabetçi gelişmesini destekleyecek şekilde planlanacak ve yürütülecektir. KÖİ modeliyle uygulananlar dahil olmak üzere kamu yatırımlarında yerli malı kullanılmasına öncelik verilecektir” denildi. Genelgede, “2019 yılında zorunlu haller dışında, kaynağı ne olursa olsun, taşıt alımı yapılmayacaktır. 2019’da kamu hizmet binalarına yapılacak ödenek tahsislerinde, önemli oranda fiziki gerçekleşmesi bulunan projelere öncelik verilecektir” ifadeleri kullanıldı.

Lüks ürüne vergi ayarı

Diğer düzenlemeler de şöyle: Yeni lojman, memur evi kreş, sosyal tesis yapılmayacak. Lüks, ithal yoğunluğu yüksek ürünlere vergisel düzenleme yapılacak.