‘Tasarruf’ parolalı, bütçe maratonu başlıyor

Yeni dönemin ‘tasarruf’ parolalı 916 milyarlık 2019 bütçesi Plan Bütçe Komisyonu’nda. Komisyonun bütçe mesaisi ise 22 Kasım’da sona erecek.

Miray ÇİMEN

Yeni dönemin ilk bütçesinin komisyon görüşmelerine bugün başlanacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 961 milyar lira büyüklüğündeki 2019 bütçesinin geneli üzerine başlayacak görüşmelerin ardından bir hafta ara verilecek. Ardından her kurumun bütçesi tek tek görüşülmeye başlanacak. Komisyonun bütçe mesaisi ise 22 Kasım tarihinde sona erecek. Ardından aralıkta Meclis Genel Kurulu’na gelecek. TBMM’ye sunulan bütçe kanun teklifinin detaylarında önemli başlıklar yer almıştı. Bütçedeki tasarruf adımları uzun süredir terör örgütlerine karşı verilen mücadele de hesaba katılarak savunma harcamalarına ciddi oranda yansıtılmadı. 

EĞİTİME KAYNAK ARTTI 

Geçen yıl 40 milyar lira olan Milli Savunma Bakanlığı bütçesi 46.4 milyar liraya, 13 milyar lira olan Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi 19.6 milyar liraya yükseltildi. Aslan payını alan eğitimde de ciddi tasarruf tedbirleri uygulanmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi bu yıl 113.8 milyar liraya yükseltildi. Eğitime ayrılan kaynak yüzde 9.3 artmış oldu.

Sağlık Bakanlığı bütçesi de 48.4 milyar liraya yükseltildi. 

Taşınmaz satışı geliri %70 artacak

Hükümet taşınmaz satışında 3.5 milyar liralık gelir hedeflerken, lojmanlarla ilgili olarak 2019’da 1 milyar 625 milyon lira gelir gelmesi öngörülüyor. Yıl sonunda devletin kasasına taşınmaz satışından 2 milyar liralık gelir geldi. 2019’da gelirlerin yüzde 70 artırılması hedefleniyor.