Tasarruf hamlesi

Bakan Şimşek tüm kamu kurumlarına tasarruf genelgesi gönderdi. 2021'de Erdoğan tarafından yayımlanan tasarruf tedbirlerine uyulması istenen genelgeye göre yeni araç ve bina alımı durdurulacak, harcamalar sınırlanacak.

Akşam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla dün kamu kurumlarına gönderilen genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği, tasarruf takibinin de tavizsiz sağlanacağı bildirildi. Bakan Şimşek'in, G20 dolayısıyla Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı genelge tüm kamu kurumlarına gönderdi.

GİDERLER AZALTILACAK

Genelgede 30 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 'Tasarruf Tedbirleri' konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesine uyulması istendi. Şimşek'in yayımladığı genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerini tasarruf kurallarına uygun gerçekleştirecek.

RAPOR VERİLECEK

İdareler, genelgenin düzenlediği konularda bünyelerinde gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle bu kapsamda elde ettikleri tasarrufları, izleyen dönemde tasarruf imkanı olan alanları bakanlıklar ve diğer idareler aracılığıyla 28 Temmuz'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na resmi yazıyla bildirecek.

YENİ TAŞIT VE BİNA ALIMINA SON

■ Kamu kurum ve kuruluşları tarafından hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak.

■ Kamu kurum ve kuruluşlarınca acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek.

■ Zorunlu hallerde yapılacak yurtdışı geçici görevlendirmeler, görevin süresi ve görevli sayısı en az seviyede tutularak bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda bakan, diğer idarelerde üst yönetici onayı ile yapılacak.

■ İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak.

■ Kamu kurum ve kuruluşlarında kâğıt kullanımı en aza indirilecek, rapor, bilgi notu ve benzeri dokümanların hazırlanması ve dağıtımı elektronik ortamda yapılacak.

■ Demirbaş alımı zorunlu hallerde yapılacak, demirbaşlar kullanım ömrü tamamlanmadan değiştirilmeyecek.

■ Uluslararası toplantılar ile millî bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek. Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacak.

BÜTÇE HAZİRANDA 268 MİLYAR AÇIK VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziran ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Haziranda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 48.2 artarak 268 milyar 225 milyon liraya, bütçe giderleri de yüzde 130 artışla 487 milyar 862 milyon liraya ulaştı. Böylece bütçe haziranda 219.6 milyar TL açık verdi. 6 aylık bütçe açığı ise 483.2 milyar TL oldu. Böylece 2023 bütçesinde öngörülen açığın neredeyse dörtte üçüne 6 ayda ulaşılmış oldu.

YELLEN'LE GÖRÜŞTÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20 toplantılarına katılmak üzere gittiği Hindistan'da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir araya geldi. Şimşek, buradaki temasları kapsamında ABD Hazine Bakanı Yellen ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. 45 dakika süren toplantıda Şimşek' e Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik etti. Şimşek ve Erkan, G20 toplantılarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez programına dahil olacak.