Tarımın geleceği TarımGES! Buğday tarlası elektrik de üretecek

Yakın gelecekte buğday tarlaları dahil pek çok tarım alanının üzerinde güneş panelleri yükselecek. Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, TarımGES'in yeni standart olacağını söyledi.

SERDAR SAĞLAM

Dünya yenilenebilir enerjinin odağında olduğu bir enerji devriminin içinden geçiyor. Değişen enerji kaynakları ise sadece enerji sektörünün bir konusu değil. Enerjinin değişimiyle sanayi, toplum, günlük hayatımız ve davranış biçimlerimiz de değişiyor. Tarım da değişimin en önemli ayaklarından birisi pozisyonunda. Güneş enerjisi alanında önemli çalışmalar yürüten Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan ile yakın gelecekte olacak gelişmeleri ve TarımGES üzerine yayımladıkları raporu konuştuk.

IŞIĞI OPTİMİZE EDİYOR

Yakın gelecekte TarımGES sistemlerinin tarımda yeni standart haline geleceğini belirten Turhan "Bu konuda bazen yanlış bilgilenme olabiliyor. TarımGES tarlanın yanına panel koyup pompa için elektrik üretmek değil. Aksine aynı alanda hem tarım yapılan hem de panellerin enerji ürettiği sistem. Bugünkü durumda GES yapabilmek için öncelikle 'Tarıma elverişli değildir' belgesi almak gerekiyor" dedi.

TarımGES'in enerji üretmenin yanında ekili alanlarda tarımsal verimliliği artırdığını ifade eden Turhan, "Panelleri tarlanın üzerine koyduğunuzda bitkilere koruma sağlıyorsunuz. Işık arttıkça bitkilerin verimi artıyor ancak gereğinden fazla ışık bitkiye zarar verebiliyor. Bitkiye gerektiği kadar ışık verip üzerindeki ışıkla elektrik üretiyoruz. Orman meyvelerinde ve pek çok tahılda uygulanıyor. Panellerin altında buğday tarlaları olacak. Paneller aşırı buharlaşmanın da önüne geçerek toprağın nemli kalmasını sağlıyor" şeklinde konuştu. Turhan, "TarımGES'te birincil faaliyet her zaman tarım. Enerji ikincil faaliyet olarak yapılıyor. Elde edilen enerji tarımsal faaliyetler için kullanılacak. Artanı şebekeye verilecek. Artık tarımı güneş panellerinden ayrı düşünemez hale geleceğiz" dedi.

TARIM ALANLARININ % 1'İ TÜRKİYE'NİN İHTİYACINA YETERLİ

Yusuf Bahadır Turhan, Türkiye'nin elektrik üretiminde toplam kurulu gücünün 106 GW civarında olduğunu söyledi. Türkiye'deki tarım alanlarının sadece yüzde 1'inin TarımGES olarak kullanılması halinde 110 GW kurulu güç elde edileceğini belirten Turhan bu rakamın Türkiye'nin toplam kurulu gücünden fazla olduğunu söyledi.

SÜREÇ HIZLANACAK

Bakanlıklar ile görüştüklerini belirten Turhan, mevzuat değişiklikleriyle birlikte sürecin hızlı bir şekilde gelişeceğini ifade etti. Turhan verilen batarya depolama izinleriyle yenilenebilir enerjinin sisteme daha fazla verilebileceğini de belirtti. TarımGES raporunda da hibrit santraller gibi TarımGES projelerinin de tanım ve kota olarak mevzuatta yer alması, enerji bağımsızlığı konusunda bir kanalı daha kullanılabilir hale getireceği ve tarım ekonomisine fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor.

TARIMGES'LER MAHSUL VERİMİNİ ARTIRIYOR

Güneş panelleri altındaki toprakta ve bitkilerde su kaybını önlüyor, kuraklık yaşanan yerlerde bazı mahsullerin hasadını ve kalitesini artırıyor.

Tarım ürünlerini güneş hasarına karşı koruyor.

nPanelin altındaki bitkilerin terlemesi modüllere soğutucu etki yapıyor ve elektrik üretimi artıyor.

nDolu, don ve yağışta mahsul kayıplarına karşı koruma sağlıyor.

nİklim değişikliğiyle artan sıcaklıkların olumsuz etkilediği ürünlere gölge sağlıyor, verimli hasada yardımcı oluyor.

nÇiftçinin gelir akışını destekliyor, uzun vadede öngörülebilir elektrik maliyetleriyle üretim maliyetlerini düşürüyor.

nSu kullanımını azaltıyor.