Tarımda otomasyon ve yapay zeka yatırımları hızlanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlayan ve tarımsal üretim verimliliğini artıran sulama otomasyonu yatırımlarına odaklandı. Tüm ülkeye yayılması hedeflenen sistemle yüzde 40 tasarruf sağlanıyor.

Tarım sektörü Türkiye ekonomisinin en önemli kaldıraçlarının başında geliyor. O nedenle alanda atılan her adım büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su kullanımında tasarruf ve verimde artış sağlayan sulama otomasyonu yatırımlarını ülke geneline yaymak için çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), tarlalarda su tüketimini düşürerek israfı önleyen, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlayan ve tarımsal üretim verimliliğini artıran sulama otomasyonu çalışmalarını sürdürüyor. Yapay zeka destekli otomasyon çalışmaları kapsamında, toprak nem sensörleri, hava durumu istasyonları ve bitki ölçüm cihazları kullanılarak tarım arazilerindeki nem düzeyi, hava koşulları ve bitkilerin durumu gibi veriler toplanıyor.

GERÇEK ZAMANLI SULAMA

Elde edilen veriler bulut tabanlı platformlarda işlenerek çiftçilere gerçek zamanlı sulama imkanı sunuyor. Böylece çiftçiler, bitkilerin sulama gereksinimlerine ilişkin daha hassas bilgileri sağlıyor ve su kaynaklarını israf etmeden verimli şekilde kullanabiliyor. DSİ, sulamada otomasyon çalışmaları kapsamında Adana İmamoğlu sulaması 4. kısımda 3 bin 333 hektar, Afyonkarahisar-Çay-Selevir sulamasında 410 hektar, Afyonkarahisar Çobanlar-Seyitler sulamasında 250 hektar ve Denizli Hasanbeyler Göleti sulamasında 212 hektar alanda otomasyon sistemlerini tamamlayarak işletmeye aldı.

YÜZDE 40 TASARRUF

Sulamalarda yaklaşık % 40 tasarruf sağlayan otomasyon sistemiyle istenilen zamanda sulama yapılması ve güneş ışınlarının etkisini azalttığı anlarda suyun buharlaşmadan toprağa işlemesi sağlanıyor. Personel yardımına ihtiyaç duyulmadan sistematik şekilde sulama işlemleri otomatik olarak yapılıyor.