Milyarlarca insanın protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayarak, dünya sofralarına bir lezzet şöleni sunan Türk çiftçisi, yıllık 70 milyon ton bitkisel üretim yapıyor. 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 800 bin ton üzeri su ürünleri, 2,4 milyon ton kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda. 55 milyon ton taze meyve sebze üretiyor. Süt ürünlerinden bakliyatlara, zeytinyağından dondurulmuş gıdalara, binbir çeşit tarım ürününde dünyanın ihtiyacını üreten Türk üreticisi Avrupa'da tarımsal hasılada birinci sırada yer alırken, dünya liginde ilk 10 ülke arasında bulunuyor.
VİTES YÜKSELTİYORUZ
Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21,5'lik dilimini yapan ve tarım ürünleri ihracatında lider olan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili görüşlerini paylaştılar. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; "TURQUALİTY ve URGE Projeleriyle, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Organizasyonlarıyla gıda ihracatımızı artırmak için vites artırıyoruz. Geleneksel pazarlarımız konumumuzu korurken, ABD ve Japonya pazarında büyümek için çalışıyoruz. Türkiye, 10 yıllık vadede 50 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflerken, Ege Bölgesi olarak bu ihracatın 12,5 milyar dolarlık dilimini yapma çabası içinde olacağız" dedi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ise"İhracatta 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağız. Tamamı yerli girdi olan zeytincilik sektörünün ihracatındaki tüm katma değer ülkemize kalacak" ifadelerini kullandı.
40 BİN TON SATABİLİRİZ
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle; "Tüketici sağlıklı gıdalara yöneliyor, üreticilerimiz beklentilere göre üretim yaptıkları takdirde kekikte kısa vadede 25 bin ton, orta vadede 40 bin ton kekik üretebilir ve ihracat yapabiliriz" dedi.
DÜNYA GENELİNDE İLK 10'DA YER ALIYORUZ
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; "Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri olarak 2022 yılında Türkiye genelinde 5,5 milyar dolarlık ihracat yaptık" dedi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise "İyi tarım uygulamaları ve organik üretimle dünya genelinde Türkiye'de üretilen gıda ürünlerine talebi artırmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise yaptığı değerlendirmede "Ürün gamımızdaki tüm ürünlerin ihracatında dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Dünya'nın 3 öğün protein açığını kapatmasına yardımcı oluyoruz. 2022 yılında ihracatta 4 milyar doları aştık" şeklinde konuştu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk de "Türkiye'nin 25 milyar dolarlık gıda ihracatının 11,2 milyar dolarlık dilimini hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü olarak tek başımıza gerçekleştirdik. Türkiye'nin gıda ihracatının yüzde 42'sini yaptık" dedi.
VİRGİNYA VE BURLEY ÜRETİMİ ARTACAK
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, "Türkiye oryantal tütün üretiminde dünya lideri. Türkiye'de üretilen tütün mamullerinde kullanılacak tütünün kademeli olarak yüzde 30'unun Türkiye'de üretilmesi zorunluluğunun gelmesi virginya ve burley tipi tütün üretiminde artışı beraberinde getirdi"