Tarımda giderler GES yatırımıyla azalıyor

Mersin'de 77 bin metrekarelik alanda fide üretilen tesisteki yönetim binasının çatısına 1860 güneş paneli kuruldu. İşletme maliyetlerini yüzde 60 azaltan projeyle piyasaya uygun fiyatla fide arz edilecek.

Mersin'in Tarsus ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) hibe desteğiyle fide üretim tesisine kurulan güneş enerjisi santrali (GES), işletmenin enerji maliyetinin yarısından fazlasını karşılar hale geldi. Alınan destekle fide üretim tesisine GES kurulan Açı Fide Tarım Ticaret Limited Şirketi yöneticileri, 2020'de ticari faaliyetlerine başlayan işletmelerinde üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltabilecekleri seçenekleri araştırdı. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Mersin'de güneşin enerjiye dönüşümünü değerlendirmek isteyen şirketin idarecileri, hazırladıkları projeyle TKDK'ye başvurdu.

OLMAZSA OLMAZIMIZDI

Projenin kabul edilmesi üzerine yaklaşık 4,6 milyon liralık hibe desteği sağlanan şirket, Reşadiye Mahallesi'ndeki 77 bin metrekarelik tesiste yönetim binasının üzerine 1860 güneş paneli kurdu. Kurulumla yılın başında 11 serada üretim mesaisinin başladığı tesiste, 760 kilovatsaat kapasiteli GES sayesinde elektrik giderinde yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlandı. Şirketin genel müdür yardımcısı Yıldıray Hacıoğlu, üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Türkiye'nin her yeri için üretim yapmayı hedeflediklerini dile getiren Hacıoğlu, "Enerji giderlerimiz büyük bir yer tutuyor. Dolayısıyla maliyetleri düşürme adına bir yenilenebilir enerji kaynağının işletmemizde olmasını istedik. Bunun çalışmalarına 2022'de hız verdik. Daha sonra TKDK ile temasa geçerek aldığımız destekle 2023'te 1860 panelden oluşan 760 kilovatsaatlik güneş enerjisi santralini işletmemize konumlandırmış olduk" diye konuştu.

120 MİLYON FİDE ÜRETİMİ HEDEFLİYOR

İşletme Müdürü Hakan Uçar da seralarda normal ve aşılı tüm sebze fidelerini yetiştirdiklerini aktardı. Bu yılın başında deneme tohumlarını topraklarla buluşturduklarını belirten Uçar, "2024'teki hedefimiz 20 milyonu aşılı olmak üzere 120 milyon fide üretimi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE 2.8 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bu zamana kadar tarımda yenilenebilir enerji projelerine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü aracılığıyla toplamda yaklaşık 2,8 milyar lira destek sağladık" dedi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bugüne kadar kırsal alandaki 1191 yenilenebilir enerji projesine 2,4 milyar lira hibe desteği sağladığını, bu hibelerle kırsalda 4,5 milyar liralık yatırımın hayata geçirildiğini aktaran Yumaklı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından da 968 projeye 413 milyon destek sağlandığını söyledi. Yumaklı, kendi enerjisini üretebilen tarımsal tesislerin sayısının daha da artırması için gereken adımları attıklarını ifade ederek, "Böylece maliyetleri azaltarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyoruz. Bütün üreticilerimizin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmalarını istiyoruz. Biz de Bakanlık olarak daima onların yanında olacağız" diye konuştu.