Tarımda geçen yıla oranla yüzde 40 artış bekleniyor

Diyarbakır ve çevresinde Nisan ve Mayıs ayı içerisinde yağan yağışlar barajlardaki doluluk oranlarını yüzde 80'lerin üzerine çıkarırken, hububat ekili alanlarda da verimin artmasını sağladı. Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, geçen yıl kuraklık etkisi ile buğdayda rekoltenin 550 bin ton civarında gerçekleştiğini belirterek, bu yıl 700 bin tonun üzerinde buğday rekoltesinin beklendiğini söyledi.

Diyarbakır/Akşam

ŞEYHMUS ÇAKAN

Diyarbakır ve çevresinde Nisan ve Mayıs aylarında ekili olan yağışlar beraberinde barajlardaki doluluk oranını da arttırdı. Dicle Barajında yüzde doluluk oranı 79.1, Batman barajında yüzde 85'e, Diyarbakır Pamukçay barajı yüzde 90.9'a, Garzan Hes yüzde 100, Şırnak ve Silopi'deki barajlarda doluluk yüzde 100'e ulaştı.

BARAJLAR DOLDU, HUBUBATTA VERİM ARTTI

Bu yıl yağışların mevsim normallerine yakın olduğunu ifade eden Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, tarımdaki verim artışını 24 TV'ye değerlendirdi. Atalar, "Nisan ayında bir miktar eksiğimiz olmakla beraber mevsim normallerinde yağış aldık. Bu yıl toparlanma gerçekleşti. Tahminlerinize göre bu şekilde devam ederse sezon böyle kapatabilirse buğdayda 700 bin tonun üzerinde bir verim rekolte gerçekleşmesini bekliyoruz. Dolayısıyla geçen seneye göre yüzde 40 üzerinde buğdayda bir artış gerçekleşecek diye ümit ediyoruz. Raporlarımız bu yönde. Mercimek alanlarında çok ciddi artış oldu. Geçen yıla nazaran 750 bin dekarın üzerinde bir mercimek ekim alanına ulaştık. Yağışlarla beraber toparlandı ve ortalamanın üzerinde bir rekolte gerçekleşmesini bekliyoruz. 100 bin ton mercimek rekoltemiz gerçekleştireceğimizi ve Türkiye'de üretimde birinci sıraya yerleşeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.

YAĞIŞLAR MERALARDA DA ETKİLİ OLDU

Yağışların aynı zamanda bitkisel üretime çok faydalı olduğuna dikkat çeken Atalar, "Yağan yağmurlar meralarda da çok etkili oldu. Oradaki otlar kurumak üzereyken yağan yağmurlarla beraber otlar filizlenme başladı. Buda mera hayvancılığına, arıcılık gibi faaliyet gösterenlere can simidi gibi geldi. Ve bir toparlanma süreci yaşıyoruz. Mısır ve pamuk alanlarının tamamı ekildi. Barajlarda doluluk oranları sevindirici bir düzeyde. Dolayısıyla bir sorun yaşanacak gibi görünmüyor. Pamuk ekim alanlarımızda yüzde 40 yakın bir ekim artışı var. Bu yıl ciddi bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Toplamda 4,5 milyon dekar civarında bir alanda kayıtlarımızdaki ekim biçim faaliyetleri bulunuyor. Gayet iyi bir sezon yaşıyoruz diyebilirim. Geçen yıla oranla kıyaslamayacak kadar iyiyiz ve rekoltelerimizde sorun yaşamayacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.