Tarıma planlı destek... Yeni model devreye girdi

Tarımda ürün bazlı yeni destek modeli devreye girdi. Tarımda planlı üretim öngören yeni model 3 yıllık uygulanacak. İddiaların aksine mazot ve gübre desteği ise kalkmadı. ‘Temel destek' oldu.

Akşam Gazetesi

Tarımda uzun süredir üzerinde çalışılan yeni destekleme modeli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık açıklandığı yeni model, tarımda planlı üretimin sağlanmasını ve öngörülebilriliğin artmasını hedefliyor. Yeni modelde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı.

GÜBRE DESTEĞİ DEVAM

Yeni modelde destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanmasında 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Planlı üretim kapsamında ürünlerin destek katsayısı değişiyor. Söz konusu destek katsayılarında sertifkalı tohum kullanımı, yeraltı su kısıtı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, ürünlerin lisanslı depolarda muhafazası gibi faktörler de baz alındığı için destekleme miktarları üreticiler arasında söz konusu etkenlere göre farklılık gösterecek. Yeni modelde mazot ve gübre desteğinin adı geçmese de teknik olarak devam ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu iki destek 'temel destek' olarak revize edildi.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Çiftçilerin 2025 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, 1 Eylül'de başlayacak. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları, 15 Mart - 15 Nisan tarihlerinde yapılacak.