Tarım ve enerji işbirliği verimi artıracak... İlk güneş takip sistemli ‘tarım GES'

Türkiye'nin ilk güneş takip sistemli tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali (GES) Ayaş Tarım GES açıldı. Benzer projeler önümüzdeki dönemde Bursa ve Kayseri'de de hayata geçecek.

Güneş takip sistemli tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali projeleri (GES) devreye girmeye başladı. Türkiye'nin bu alandaki ilk santrali Ankara'nın Ayaş İlçesi'ne kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, tesisin açılışında yaptığı konuşmada GES'in örnek ve önemli bir proje olduğunu, benzer projelerin Bursa ve Kayseri'de de hayata geçirileceğini ifade etti. Dönmez, tarım alanlarının Türkiye için oldukça kıymetli olduğunu, söz konusu projenin başarılı olması halinde, Ayaş'taki diğer çiftçilerin de bundan faydalanacağını söyledi.

DAHA FAZLA FİNANSMAN

Dönmez, bu tarz projelerin artması ile finansman olanaklarının da yaygınlaşacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hayalimde gençlerin, nitelikli çocukların kırsalda çalışması var. Her şeyi babadan dededen kalan yöntemlerle basit şekilde yaparsak biz bunu maliyetlerle kurtaramayız, teknolojiyi kullanmamız lazım. Bunları büyütecekler. Yazılımlarla veriyi kontrol edecekler. İki tane Kayseri'de ve bir tane de Bursa'da Tarım GES projeleri olacak. Tarım GES'ler yaygınlaştığı müddetçe desteğimiz artacak. Ankara Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ile desteklerimiz artacak. Özellikle yeşil dönüşüm konusunda uluslararası fonlar fazla. Düşük faizli uygun vadeli kredilerin peşindeyiz. Biz devlet olarak bu yükün bir kısmını absorbe ediyoruz. Benzer projeler yaygınlaştıkça finansman da kolaylaşacak."

ÇİFT YÜZLÜ PANELLER

Ayaş Tarım GES'te yükseltilmiş fotovoltaik (PV) güneş panelleri yardımıyla enerji üretimi ve tarımsal faaliyetlerin eşzamanlı yürütülmesi amaçlanıyor. Toplam 122 kilovat pik (kWp) kurulu güce sahip paneller kullanılarak donatılmış arazide çift yüzlü (bifacial) panel teknolojisinden faydalanıldı. Santral yüksekliği 3,5 metre, panellerin konumlandırılması ise doğu-batı yönelimli, tek eksenli ve güneş takibi olacak şekilde tasarlandı.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan da bu yıl GÜNAM'ın 15. yılına girdiğini belirterek, GÜNAM'ın en büyük hedefinin hücre teknolojisinin geliştirilmesi olduğunu söyledi. GÜNAM içinde modül teknolojileri birimi oluşturulduğunu dile getiren Turan, "Bu birimimiz çok büyük başarı kazandı. Fotovoltaik (PV) sistemler büyük santrallerde kullanılıyor. Herkese PV sistemlerini anlattık. Herkes bu konuda ikna oldu. Bundan sonra yeni bir dönem var. Her yere PV çalışmaları yapmak istiyoruz. Örneğin yüzer PV sistemleri yaygınlaşıyor. Ankara'da bir yüzer güneş enerjisi projesi yapılıyor. Panellerin araçlara entegrasyonu mümkün, binalara entegrasyonu da yapılıyor. Tüm bunlar bizi merkez olarak heyecanlandırıyor. Bu gelişmeler faaliyet alanlarımızın gelişmesine katkı sunuyor. Performansımızı artırıyor" diye konuştu.

AKA'DAN 1141 PROJEYE DESTEK

Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök Ayaş Tarım GES'in AKA tarafından desteklenen en büyük projelerden biri olduğunu belirterek, "AKA olarak kuruluştan bu yana 1141 proje destekledik. 2023 itibarıyla 1,1 milyar lira destek verildi" ifadelerini kullandı.