Tarım hibesi için son günler!

Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumunun (TKDK) destekleri kapsamında 122,2 milyon avro hibe verilecek çağrı dönemi için başvuruların sona ermesine 4 gün kaldı. Hibe desteği başvuruları için son gün 28 Eylül 2017.

TKDK'den aldığı bilgilere göre, Avrupa Birliğine (AB) Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı II (IPARD 11) Programı'nın ikinci çağrı dönemi başvuruları 6 Eylül'de başladı. Kurumun "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbiri" çerçevesinde, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünleriyle meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yüzde 50 hibeyle desteklenecek sektörlere toplam 122 milyon 177 bin 559 avro bütçe ayrıldı. Söz konusu destek için başvurular 26 Eylül Salı günü sona erecek. Başvuruda yoğunluktan dolayı sıkıntı yaşanmaması için işlemlerin songüne bırakılmaması önem taşıyor. İşlemler sadece elektronik oltamda "http:// onlinebasvuru.tkdk.gov.tr" internet adresinden gerçekleştirilebiliyor. Online başvuru çıktısının, istenen diğer belgelerle il koordinatörlüklerine 28 Eylül Perşembe gününe kadar teslim edilmesi gerekiyor. Destekleme kapsamında; Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere 42 il bulunuyor. 

IPARD II İLE 110 BİN İSTİHDAM HEDEFLENİYOR 

Kurumun IPARD I Programı'nda verilen hibelerle 2,3 milyar avroluk yatırım gerçekleştirildi. Bu program sonucu yaklaşık 10 bin 650 yatırımcıyla sözleşme imzalandı ve 57 bin kişiye istihdam sağlandı. TKDK, IPARD II Programı'yla 5 yılda yaklaşık 1 milyar 45 milyon avroluk kaynağı yararlanıcılarla buluşturmayı, yararlanıcı sayısını 20 bine, yeni istihdam sayısını en az 110 bine çıkarmayı hedefliyor. IPARD Il'nin ilk proje çağrısında 8 bin 789 proje başvurusu alındı, bunlardan bin 639'u desteklenmek üzere seçildi. İlk çağrıda 16 farklı sektör desteklenerek, vatandaşlara 853 milyon liralık hibe kullandırıldı. Bu desteklerle yaklaşık 1,4 milyar liralık yatırımın hayata geçirilmesi bekleniyor. 

Hibe Başvuruları 28 Eylül 2017'de sona eriyor 

TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Aksaray İl Koordinatörü Metin Alp ALTINSOY yaptığı açıklamada IPARD II 2 Çağrı Donemi 103 Numaralı Tedbir kapsamındaki başvurular için son günün 28 Eylül 2017 olduğunu belirtti. 

Altınsoy, şöyle devam etti; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvuru ve kabul işlemleri 6 Eylül 2017 tarihinde başlamıştır. 

Bu Başvuru Çağrı İlanı kapsamında "Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması", 'Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasf, "Kanatlı Eti ve Et ürünlerinin İslenmesi ve Pazarlanmasf, "Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasf ve "Meyve ve Sebze ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması" sektörlen ile ilgili başvurular kabul edilecektir. 

Online Proje Başvuru Sistemi 26 Eylül 2017 tarihi saat 21 00 a kadar açık kalacak olup başvuruların İl Koordinatörlüklerine son teslim tarihi 28 Eylül 2017 saat 18.00'de dedi.

Bal üretimini devlet desteğiyle ikiye katladı 

Muş'ta arıcılık yapan Betül Güler, aldığı devlet desteğiyle yıllık 4 ton olan bal üretimini 8 tona çıkardı. 

Sayfa l'den devam; Güler, bu destekle, kovan sayısını 300'den 500'e, yıllık bal üretimini de 4 tondan 8 tona çıkardı. Köyde dağın yamacına bıraktığı kovanların her gün bakımını yapan Güler, yıllık bal üretimini 10 tona çıkarmayı hedefliyor. Betül Güler, yaptığı açıklamada, devlet desteği sayesinde eski kovanlarını yenileme imkanı bulduğunu, arıcı 

barakası ve işiyle ilgili makine ile ekipman aldığını söyledi. 

Hergeçen yıl kovan sayısını ve verimi artırdıklarını anlatan Güler, şöyle konuştu: "Arıcılık zor bir iş. Bir kadın için daha zor. Önceden kadınlar ürkekti ve yapamazdı. Eşim arıcıydı, evlendikten sonra ben de arıcılığa başladım. Kendisi bana yardımcı oluyor. Çok güzel gidiyor. TKDK desteğiyle çok iyi yerlere vardık. Daha önce maddi durumumuz sınırlıydı. Şimdi imkanlarımız daha iyi ve bazı işleri daha rahat yapabiliyoruz. TKDK'nın destekleriyle hedefime adım adım ulaşıyorum. Hem çocuklarıma bakıyorum hem de arıcılık yapıyorum." 

Güler, kovanların bulunduğu bölgeye çocuklarını da götürdüğünü ve onlara arıcı barakasında kitap okuttuğunu ifade etti. 

TKDK Muş Koordinatörü Beytullah Uygur ise kurum olarak kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı. 
Kadınların, projelerin seçim kriterlerinde 10 puanlık avantajları bulunduğunu belirten Uygur, "Bize sunulan projelerde kadınlara öncelik tanıyoruz. Bu noktada Betül Güler'in de sunduğu proje, öncelik tanınarak desteklendi. Makine ekipmanları alındı, ödemesi yapıldı. 5 yıllık izleme süresine girdi. Her yıl bu işletmemizi ziyarete gidiyoruz" dedi.