Tarihine sahip çıkana 16.2 milyon TL destek

Kültür Bakanlığı sit alanı içinde kalan konak, ev gibi yapılarını restore ettirenlere hibe verdi. Bu kapsamda 2016 yılında verilen destek tutarı 16.2 milyon TL oldu. 

MİRAY ÇİMEN

Geçtiğimiz hafta Ankara Ulus’taki binasını restore ettirerek müze haline gelmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, sadece tarihi eserleri restore etmekle kalmıyor. Bakanlık’ın, sit alanı içinde kalan ve tescilli kültür varlığı ilan edilen konak, ev gibi yapılarını restore ettirmek isteyen vatandaşlara verdiği hibenin tutarı netleşti. Bu kapsamda 2016 yılında verilen destek tutarı 16.2 milyon TL oldu.

ASLINA UYGUN YAPILMALI

Bakanlığın 2005'te hayata geçirdiği uygulamayla kültür varlığını restore ettirmek isteyenlere proje ve uygulama aşamasında hibe desteği vermeye başladı. Uygulamayla harabe haldeki konak, köşk gibi sivil yapıların aslına uygun şekilde restore edilip, şehrin mimarisine ve görünümüne daha estetik ve geleneksel bir yapı kazandırılması hedefleniyor. 

10 YILDA 82 MİLYON TL YARDIM

Verilen hibe desteği kapsamında 2005-2015 yılları arasında Bakanlık tarafından 2 bin 767 tescilli taşınmaza 26 milyon TL proje yardımı, bin 729 adet tescilli taşınmaza ise 56 milyon TL onarım yardımı yapıldı. Bu yardımların toplamı 4 bin 496 adet taşınmaz için  82 milyon TL oldu. Bakanlığın vermiş olduğu hibenin 2016 yılı rakamları da netleşti. Buna göre, 2016 yılında mülkiyet sahiplerine 214 varlık için 4.9 milyon TL proje yardımı, 213 varlık için 11.3 milyon TL uygulama yardımı olmak üzere toplam 16.2 milyon TL nakdi destek sağladı.

Dikey yapılaşmaya 'dur' diyelim 

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde ‘Şehrin Mimarları Buluşması’nda yaptığı konuşmada “Belediyelerimizin üzülerek söylemek isterim ki meclislerinde, gündemindeki dosyaların yüzde 85'i imar revizyonudur” demişi. Yıldırım, imar revizyonlarına ve dikey yapılaşmalara 'dur' deme çağrısında bulunmuştu.