Tarihi Saraçoğlu Mahallesi yeniden can buluyor 

Ankara’nın merkez semti Kızılay’da yer alan tarihi Saraçoğlu Mahallesi, 72 yıl sonra hayat buluyor. 435 lojmanın yenileneceği projede, anıt ağaçlar korunacak, sosyal donatılar Ankaralıların hizmetine açılacak. 

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan, milli mimarlık anlayışının önde gelen örneklerinden Saraçoğlu Mahallesi geçmişine uygun olarak yenileniyor. Başkent Ankara’nın kalbinde yer alan Saraçoğlu Mahallesi, geleneksel Türk evi temasının yansımalarıyla, tarihi dokusunu oluşturan tüm tescilli yapılarını ve yarım asrı aşan ağaçlarını koruyarak özgün haline uygun olarak yeniden hayat bulacak.

İLK TOPLU KONUTUMUZ

Emlak Konut GYO tarafından hayata geçecek proje kapsamında 435 lojman yenilenirken, bölgede bulunan 250’ye yakın anıt ağaç da korunacak. Proje 19 Nisan’da gelir paylaşım modeliyle ihale edilecek. Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığı T.C. Maliye Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum milli mimarlık anlayışının önde gelen örneklerinden olan Saraçoğlu Mahallesi’nin Türkiye’nin ilk toplu konut ve örnek şehir projesi olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Emlak Bank’ın 72 yıl önce üstlendiği bu görevin bugün Emlak Konut tarafından hayata geçiriliyor olmasının da kendileri için ayrı bir önemi olduğunu ifade etti.

1. DERECE SİT ALANI 

1. Derece Kentsel Sit Alanı konumunda olan Saraçoğlu Mahallesi, Türkiye’yi ilgilendiren pek çok sürece şahitlik etti. Tarihi mahalle 120 bin metrekarelik alanda çınar ve kestane ağaçlarıyla çevrelenmiş doğal klima etkisi ve yeşil dokusuyla ön plana çıkıyor. 

Saraçoğlu’yla ilgili bilgiler, Maliye Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıyla paylaşıldı. Toplantıya Turizm Bakanı, Maliye Bakanı ve Çevre Bakanının da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Emlak Konut inşa edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde hayata geçecek proje, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin de katkılarıyla Emlak Konut GYO tarafından inşa edilecek.

Şehrin değerini artıracak bir proje

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise şehirlerin büyük bir nüfus baskısı altında olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum da şehirlerde ciddi bir rant baskısı ortaya çıkarıyor. Saraçoğlu’yla ilgili de böyle bir endişe vardı. Ama yarı yarıya sosyal donatı alanlarından oluşan, yüksekliği 3 katı aşmayan, şehrin değerini artıracak bir proje oldu” dedi. 

1 tuğla yerinden kalkmayacak 

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise 1 yıl önce başlanan bu projede önemli bir seviyeye gelindiğini belirterek, Saraçoğlu Mahallesi’nin bütün özellikleriyle korunacağını, tek bir tuğlanın dahi yerinden oynamayacağını ifade etti. Etrafındaki duvarların, çitlerin kaldırılarak Ankara halkının hizmetine sunulacak bölgenin 24 saat yaşayan konuma geleceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tarihi eserleri bir kalıntı olarak görüp yok etme anlayışının değiştiğine vurgu yaptı