TANAP’ta 30 haziran’da ilk vana açılıyor

TANAP Genel Müdürü Düzyol, “30 Haziran’da gaz akışını başlatmamız gerekiyor. Eskişehir’e kadar olan bölüm gazla dolduruldu. 2019 yılı ortasında da TAP’a gaz vermeyi hazır hale gelmeyi planlıyoruz” dedi.

Miray ÇİMEN / ESKİŞEHİR

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ticari gaz akışı 30 Haziran’da başlıyor. “Şu anda vanayı açmak üzereyiz” diyen TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “30 Haziran’da ticari gaz akışını başlatmamız gerekiyor. Bundan yaklaşık 1 sene sonra da 2019 ortasında da TAP’a da gaz vermeyi hazır hale gelmeyi planlıyoruz” dedi. TANAP Genel Müdürü Düzyol, Eskişehir’de TANAP sahasında bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, saha ve TANAP’ın son durumu hakkında bilgi verdi.

4. ORTAK SOCAR TÜRKİYE

Düzyol proje ortaklarının yüzde 30 ile BOTAŞ, yüzde 12 ile BP, Azerbaycan adına da SGC yüzde 58 ortaklığa sahip olduğunu belirterek, “O şirketin yüzde 51’i Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’na, yüzde 49’u ise SOCAR’a aitti. Yakın vadede bu şirket yüzde 58 hissesinin yüzde 7’sini SOCAR Türkiye’ye devretti. Yeni ortaklık yapımızda şu anda 4 tane ortağımız var” ifadelerini kullandı.

HAT 600 KÖYDEN GEÇTİ 

Düzyol, boru hattının toplam 20 il, 67 ilçe ve 600’e yakın köyden geçtiğini ifade ederek, “Şu an için taşıma kapasitemiz 16 milyar metreküp ama dizayn kapasitemiz 31 milyar metreküp” diye konuştu. Düzyol, şunları kaydetti: “Faz 0 kapsamında tamamlanma oranı yüzde 98.3, karasal boru hattında yüzde 99.9’luk ilerleme söz konusu. Boru hattımızı gazla doldurmaya 23 Ocak’ta başladık. Şu anda Eskişehir’e kadar olan bölümün tamamı gazla doldurulmuş durumda.”

9 yeni böcek türü keşfedildi

13 milyon adam saatlik kazasız iş yaptıklarını ifade eden Düzyol, şöyle konuştu: “Deniz geçişimizde hata oranımız yüzde 0.46. Yok denilebilecek bir rakam. Çevresel etki değerlendirme çalışmaları kapsamında yeni canlı türlerine rastlandı. 9 tane böcek türüne bir tane de bitki türüne rastladık. Daha önce bilim dünyası tarafından bilinmeyen. 154’e yakın arkeolojik alan tespiti yapıldı.”

HIZLA İLERLİYOR

Dev projede ‘faz 0’ kapsamında tamamlanma oranı yüzde 98.3 karasal boru hattında ise yüzde 99.9’luk ilerleme söz konusu.

7 bin kişiye istihdam

Düzyol, projede geçen sene 13 bin kişiye sahalarda istihdam sağladıklarını belirterek, “Sayımız azaldı. Çünkü Doğu’da boru hattımız tamamlandı. Şu anda yaklaşık 7 bin civarındayız ama bu rakam gittikçe düşecek” dedi. Düzyol, “Açılış töreni için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’den taahhüt bekliyoruz” dedi.

YATIRIMDA BÜYÜK FİNANSAL BAŞARI

Boru hattı projesi yatırım kararı alındığında yatırım bedelinin 11.776 milyar dolar olduğunu ifade eden Düzyol, “Gerek satın alma süreçleri, gerekse proje yönetiminde sağladığımız başarıyla bu rakamı 7.99 milyar dolara kadar çekmiş durumdayız. Bir finansal başarı söz konusu” diye konuştu.