Bu haberlere inanmayın. Aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle tarafımızdan rafa kaldırılmış bir proje" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi' ile 'Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, son dönemde Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu mesajları verdi.
Diplomatik dille konuşuyoruz
- Kamuoyunda Türk Akımı'nın Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Bu haberlere inanmayın. Tam aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. ? Rusya'nın krizi tırmandırma yöntemlerini tasvip etmiyoruz. Şu anda biz onların diliyle konuşmuyoruz. Biz, diplomatik dille konuşuyoruz. Biz milliyiz, biz yerliyiz ve bu ülke bu konuda ne zaman, nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi bilir. ? Türkiye bir kabile devleti değildir. Biz sınırlarımız üzerinde, operasyon yapanlara karşı uyarılarımızı yaptık ama bu gelişme ne yazık ki böyle bir neticeyi doğurdu.
ALMASAN NE OLUR?
- Herkes Rusya'ya yaptırım uygularken, biz yaptırım uygulamadık. Şimdi 'biz Türk malı tekstil ürünlerini almıyoruz.' Türkiye sizin bu, velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun, bunlarla yıkılacak bir ülke değil. Alsan ne olur almasan ne olur? Başka kapılar çıkar. Onlar da çıkıyor zaten. Eyvallah, dik duracağız ama eğilmeyeceğiz."
Ar-Ge'nin payı % 3'e çıkacak
2002 yılında araştırma geliştirme harcamalarının milli gelirimiz içindeki payı, başbakan olduğum dönemde sadece binde 5'ti. Biz bu oranı 2014 yılı itibarıyla, hedefimiz aslında yüzde 2'ydi ama şu an itibarıyla yüzde 1'e çıkarmış bulunuyoruz. Hedefimiz 2023 yılına kadar, milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payı, üçte ikisi özel sektörden gelecek şekilde yüzde 3 düzeyine yükseltmek.
2053'ün mimarı siz olacaksınız
(Gençlere seslenerek) 2053'ü biz göremeyeceğiz ama 2053'ün mimarı da banisi de gençler olacak. Yavrularınız, torunlarınız 2053'ü, 2071'i inşa edecekler.Biz evet ruhumuzla, gönlümüzle, kalbimizle Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş Velilerin sevgiyle, dostlukla, aşkla döşeli yolunda emin adımlarla gidiyoruz. Ama aynı zamanda biz Alparslanların, Kılıçarslanların, Osman Gazilerin, Fatihlerin, Yavuzların, Gazi Mustafa Kemallerin torunlarıyız.
En inovatif şirketler ödüllerini aldı
TÜRKİYE İnovasyon Haftası kapsamında İnovasyon Ödülleri de dağıtıldı. Törende Ar-Ge Liderliği Ödülü Arçelik'in, Kurumsal Girişimcilik Ödülü Sabancı Holding'in, Teknoloji Markaları Geliştirmede Liderlik Ödülü Turkcell'in, En Yenilikçi KOBİ ve Girişimcilik Bankacılığı Ödülü TEB'in, Marka Bilinirliği Ödülü THY'nin, Patent Ödülü Arçelik'in, Markalaşmada Liderlik Ödülü Ege Seramik'in, Faydalı Model Ödülü ASELSAN'ın, En Fazla Ar-Ge Proje Katkı Ödülü Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, En Fazla Tasarım Katkı Ödülü ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin oldu.
Kordsa'ya birincilik
İnovasyon haftası kapsamında verilen İnovalig ödüllerinde de Brisa, inovasyon yaklaşımı ve kurumsal girişimcilik modeliyle ödüle layık görüldü. Kordsa Global ise, 'İnovasyon Stratejisi'nde birincilik ödülünü aldı.
50 bin kişilik rekor
Etkinliklere katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise Mevlana’nın, ‘İnsanın kanadı, gayretidir’ sözlerini hatırlatarak, “Bizler birbirimizden bir şey öğrenmezsek, işbirliği yapmazsak, inovasyonu başaramayız” derken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de 3 gün süren etkinliklere 50 bin kişinin katılımıyla yeni bir rekor kırıldığını vurguladı.
İnovasyonu erken keşfeden hayata bir adım önde başlar
TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, zirvenin üçüncü gününün açılışında yaptığı konuşmada, dünyada sadece bilmenin yeterli olmadığını belirterek, "Bilgiyi hayata geçirmek, karar almak ve uygulamaya sokmak çok daha önemli" dedi. Terzioğlu, karar verip yatırımını erken yapanların, inovasyonu erken hayata geçirenlerin hayata bir adım önde başladığını söyledi. Verimlilikteki yüzde 1'lik artışın etkisini yaklaşık 72 yıl sürdürdüğüne işaret eden Terzioğlu, hayat standardı bugünkü seviyesinde korunmak isteniyorsa 2050 senesine kadar verimliliğin 5 kat daha artması gerektiğini dile getirdi. Terzioğlu, verimlilik artışının yüzde 52'sinin teknolojiden geldiğinin altını çizdi.
Utanmasalar Putin'e gidecekler
En önemli sıkıntımız, içimizdeki bazı kesimlerin ülkelerine ve milletine olan güvensizliğidir. Bakınız ana muhalefet, utanmasa gidecek Putin'in yanında yer alacak. Çünkü bu Esed'in yanında zaten yer aldı. Bugün değilse ne zaman? Tavrınızı tam ortaya koyacaksınız. Bu herhangi bir siyasi partinin sorunu değildir. Milletimizin ortak sorunudur. Siyasi rekabetle milli çıkarları ayırt edemeyecek kadar basiretleri bağlanmış olanları milletin vicdanına havale ediyorum. Bu kesim, Türkiye'nin karşısında kim varsa onun yanında yer almayı siyaset zannediyor. Aydın olmak zannediyor. Bu güruha şimdiye kadar eyvallah demedik, bundan sonra da demeyiz.