Talep artışı fuarlara da yansımaya başladı! Avrupa'da ihracatçının ‘enerji'si yükseliyor

Türk hırdavat sektörü 106 firmayla Almanya'daki fuara çıkarma yaptı. Fuarda büyük ilgi gördüklerini anlatan İDDMİB Başkanı Tecdelioğlu, enerji kriziyle Türkiye'nin öneminin arttığını belirterek “Üretim talepleri ülkemize kayıyor” dedi.

HAKAN OKTAY

TÜRK hırdavat sektörü, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Eisenwarenmesse 2022 Fuarı'nda 106 firma ile gövde gösterisi yaptı. 51 ülkeden 2 bin 770 şirketin yer aldığı fuara katılan 106 Türk firması, özellikle Avrupalı alıcılar tarafından büyük ilgi gördü. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, tedarik zincirinde bozulmaların yaşandığı ve Avrupa'da enerji krizinin baş gösterdiği bir dönemde Türkiye'nin avantaj yakalayabileceğine dikkati çekti. Tecdelioğlu, "Türkiye, hızlı tedarik sağlayabilen yapısı ile ön plana çıkıyor. Avrupa'da enerji krizi beklense de Türkiye'de böyle bir sorun yok. Bu iki sebep Türkiye'yi ve özellikle üreticilerimizi ön plana çıkarıyor. Avrupa hırdavat sektörünün büyüklüğü 200 milyar dolar. Bu pazardan çok daha fazla pay alabiliriz. Bunun için kalitemiz ve kapasitemiz yüksek" dedi.

TEDARİKTE ÇOK HIZLI

Avrupa'nın içinden geçtiği süreçten Türkiye'nin güçlenerek çıkabileceğini ve ihracattan daha fazla pay alabileceğini ifade eden Tecdelioğluda şunları söyledi: "Fuara Çin'den 319, Almanya'dan 263, İtalya'dan da 145 firma ile katıldı. Türkiye, 106 firma ile fuarın en büyük dördüncü katılımcısı oldu. Eisenwarenmesse'ye ilk kez bu kadar büyük bir katılım gerçekleştirdik. Çünkü özellikle Avrupa ülkelerinde Türkiye için yeni fırsatlar var. Hırdavat sektörü olarak geçen yıl 10.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ise 12 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Hırdavat sektörü olarak dünyada beklenen resesyondan fırsat yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Pandemi sonrası oluşan süreçte Türkiye hızlı tedarik sağlayabilen yapısı sayesinde ön plana çıkmıştı. Avrupa'da enerji krizi beklense de Türkiye'de böyle bir sorun beklenmiyor. Bu iki sebep Türkiye'yi ve özellikle üreticilerimizi Avrupa'da ön plana çıkarıyor."

KAPASİTE VE KALİTE YÜKSEK

Avrupa'nın birçok ürünü Türkiye'den talep ettiğini dile getiren Tecdelioğlu, "Avrupa'da resesyon beklenirken, biz bu ülkelere ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Türkiye'ye şu anda gelen talepler 'hızlı teslimat' olarak geçiliyor. Bunu sağlayabiliyoruz. Ayrıca kapasite ve kalite noktasında da çok iyi durumdayız. Bu gelişmelerin ihracatta yukarı yönlü ivme yaratmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Turhan Kaya ve Düsseldorf Ticaret Ataşesi İrem Ekmekçi Konuk da fuarı gezerek, Tecdelioğlu'ndan bilgi aldı.

BU PAZARDA GİDİLECEK UZUN YOL VAR

Hırdavatın otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayii ve birçok sektörün tamamlayıcısı olduğuna dikkati çeken Tecdelioğlu, "AB ülkelerinden de bu sektörler için Türk üreticilere gelecek taleplerin artacağını düşünüyoruz. AB'yi tek ülke olarak görüyoruz. Hırdavat sektörünün dünyadaki büyüklüğü 500 milyar dolar seviyelerinde. AB'nin payı ise 200 milyar dolar civarında. Türkiye'nin, bu 200 milyar dolarlık pazardan aldığı yüzde 2'lik payı arttırmak istiyoruz. Avrupa pazarında gidebileceğimiz uzun bir yol var. Lojistik merkezlerle ilgili çalışmalı, hızlı teslimatı artırmalı, ürün kalitemizi artırmalı, daha çok Ar-Ge çalışması yaparak tasarımlarımızı geliştirmeliyiz. Şirketlerin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını artırıyoruz. Katma değerli ürünlerin ortaya çıkması için heyecanımız yüksek" diye konuştu. Tecdelioğlu, tedarik sıkıntıları ve yaşanan siyasal gelişmeler nedeniyle, Avrupa ülkelerinin Çin ve Uzakdoğu'ya artık mesafeli yaklaştığını, enerji kriziyle birlikte Türkiye'nin öneminin arttığını kaydetti.

FABRİKALAR KAPANMAYA BAŞLADI

Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, Avrupa'da yüksek enerji gerektiren üretimde Türkiye'ye ciddi talepler gelmeye başladığını kaydetti. Turhan, "Avrupa'daki enerji fabrikalarının neredeyse çoğu kapandı ya da kapanma tarihleri açıklandı" dedi.

SANAYİCİLER ELEKTRİK ÜRETMELİ

Türkiye'nin bir enerji sorunu yaşamadığını, ancak enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu da vurgulayan Tecdelioğlu, "Türkiye'deki sanayiciler de bunu düşünerek hareket etmeli, yatırımlarını ona göre planlamalı. Bu konuda verilen destek ve teşviklerden yararlanmalı. Sanayiciler enerji maliyetlerini düşürmek için enerji yatırımlarını devreye almalı. Her sanayici gelecekte elektrik üreticisi olmalı. Bu sadece enerji maliyetlerini düşürmek için değil, sürdürülebilir bir yapı ve gelecek için de kurgulanmalı" dedi.