Taklitte dünyada bir numarayız

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, Türkiye'nin taklit üründe Çin'i bile geçtiğini belirtti. Öncel, ''Ürünü geçtik artık mağazayı taklit ediyorlar. Güneyde böyle mağaza çok'' dedi.

SERDAR SAĞLAM

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandıklarını açıklayan hazır giyim ve ayakkabı üreticileri ile markalar, çözüm önerilerini tartışmak için bir araya geldi. Toplantıda konuşan isimlerden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel taklit ürün konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Taklit ürünün pazar payının büyük boyutlara geldiğini, olayın bire bir taklit mağaza açma boyutuna kadar geldiğini belirten Öncel, "Güney sahili böyle mağazalarla dolu. Bodrum'da ana caddede bizim bir üyemizin dükkanı kapanmış, sahte ürünler satan mağaza açılmış. Dekor vs uğraşılmış. Çok bilmeyen bir turist ayırt edemez. Dünyanın en pahalı markalarından birinin taklidini yapmışlar. Şu anda taklit üründe dünyada bir numara olabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

DEVLETE ÇAĞRI YAPTI

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten de, "Sahte üretim pazardan pay alıyor. Türkiye'de yıllık 200 milyon çifte yakın 'çakma ayakkabı' üretiliyor. 3-4 senede taklit inanılmaz büyüdü. Devletimizin dur demesi lazım diyoruz" dedi. İçten iflas eden sadece bir sahte ürün üreticisi yüzünden piyasada 800 milyon liralık zarar oluştuğunu da söyledi.

KİRA ARTIŞI SORUN

Markalar mağaza kiralarının artış taleplerini karşılamakta da sorun yaşıyor. Öncel 10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaştıklarını belirterek "Son bir yılda kiralarda dolar bazında yüzde 32,11 artı. Ciro kirasının uygulandığı mağaza için rayiç bedel üzerinden uyarlama davası açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fahiş kira artış talepleri ve ham madde ithalatında uygulanan yüksek vergiler başta olmak üzere tüm maliyet artışları er veya geç fiyatlara yansıyor ve enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkiliyor. 10 yıl sonunda ev sahibinin sebepsiz fesih hakkı bulunuyor. Bu konuda da düzenleme yapılmalı" şeklinde konuştu. Öncel şöyle devam etti: "İki yıl öncesine kadar perakende cirolarının yüzde 10'u turist alışverişinden geliyordu. Türkiye birçok ülkeden pahalı konuma geldiği için turist alışverişinin ortalama cirolardaki payı yüzde 4 düzeyine inmiş bulunuyor."

İHRACATA ÖZEL KUR TALEBİ

Toplantıda konuşan isimlerden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da kamudan destek beklentilerini dile getirdi: Kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi, asgari ücret desteği verilmesi, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması, ihracatta özel kur uygulamasına geçilmesi, sektörümüzü etkileyen ithalatta yüksek koruma önlemlerinin kademeli olarak azaltılması ve kaldırılması ile iş gücü maliyetleri üzerindeki SGK yüklerinin azaltılması yer alıyor.

İTHALATTA VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ

Berke İçten ham madde ve yan sanayi tedarikinde ayakkabı üreticisinin elinin rahatlatılması gerektiğini söyledi. İthalatta yüzde 100'ü aşan vergilerin makul seviyelere indirilmesi gerektiğini ifade eden İçten, 5 bin dolarlık ürünün vergilerle birlikte 12 bin 245.6 dolara mal edildiğini belirtti.