TAI Asya pazarına hücum ediyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ/TAI) Asya pazarındaki hedefleri doğrultusunda katılım sağladığı Singapur Havacılık Fuarından önemli notlar yabancı basına yansıdı.

1

Quwa.org’un haberine göre; Singapore Air Show’da gazetecilere konuşan TUSAŞ’ın Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Tamer Özmen, Pakistan’a 30 adet T129 ATAK helikopteri satışının imzalamasının yakın olduğunu söyledi. Ayrıca Özmen, TAI’nin Bangladeş, Filipinler ve Tayland’a T129 Atak satışı ile ilgili ilerlemiş müzakereler yürütüldüğünü de belirtti.

Özmen, Pakistan ile ilgili olarak, T129’un yüksek irtifa ve yüksek sıcaklık şartlarındaki performansından dolayı seçildiğini ifade etti.

TAI, ticari faaliyetlerini Güneydoğu Asya başta olmak üzere, dünyanın diğer pazarlarına genişletmeye başladı. Bu pazarlar arasında Bangladeş, önemli bir ülke olarak ortaya çıkıyor. Dakka’nın T129 Atak helikopteri ve Anka İHA ile ilgilendiği bildirildi. DefenceTurk olarak Bangladeş’in ihale bildirisi sonrası TAI’nin teklif verebileceğini değerli okuyucularımıza aktarmıştık. Nitekim TAI’nin orta irtifa uzun havada kalışlı (MALE) İHA’lar için bir teklif talebi olduğu açıklandı.

23 yeni Saldırı helikopteri alım planı olan Filipinler de potansiyel bir T129 Atak alıcısı durumunda. AW159 kullanıcısı olan Filipinler için, iki farklı platform arasındaki motor ortaklığı sebebiyle T129 Atak doğal bir uyum sağlayabilir.

T129 Atak için bir diğer potansiyel müşteri ise Tayland; yeni saldırı helikopterlerine ihtiyacı olan Tayland’a T129’un satışı için görüşmeler yapılıyor. Tayland’da Pakistan gibi komplike Çin sistemlerinin müşterisi olan bir ülke.

Asya pazarındaki fırsatları değerlendirmek isteyen Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine de girmiş ve kendini kanıtlamış platformlarla ihracat hedeflerine yürüyor.