Swift nedir? Swift sisteminden çıkınca ne olur?

Gündemdeki gelişmeleri yakından takip eden kimseler swift sistemi ile ilgili arama yapmaya başladı. Rusya-Ukrayna gerilimi sonrası ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı yaptırımları duyurarak, ''Yaptırımlar bugün önerdiğimiz bankaları içermekte ve ciddi etkisi olacak. SWIFT yaptırımı bir seçenek ama alınmış bir tutum yok bu konuda.'' açıklamalarında bulundu. Peki, Swift nedir? Swift sisteminden çıkınca ne olur?

Swift sistemi merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan askeri gerilim sonrası Rusya'nın SWIFT sisteminin dışında bırakılması talebi gündemde. Peki, Swift nedir? Swift sisteminden çıkınca ne olur?

SWIFT NEDİR?

SWIFT, Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği'nin kısaltmasıdır.

SWIFT SİSTEMİ NEDİR?

Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği, dünya çapındaki finans kuruluşlarının finansal işlemlerle ilgili bilgileri güvenli, standartlaştırılmış ve güvenilir bir ortamda gönderip almasını sağlayan bir ağ sağlar. SWIFT ayrıca, çoğu SWIFTNet ağında kullanılmak üzere finans kurumlarına yazılım hizmetleri ve popüler olarak "SWIFT kodları" olarak bilinen ISO 9362 İş Tanımlayıcı Kodları (BIC'ler, daha önce Banka Tanımlayıcı Kodları) satar.

2018 itibarıyla, dünya çapında tüm yüksek değerli sınır ötesi ödemelerin yaklaşık yarısı SWIFT ağını kullandı. (2015 itibarıyla) SWIFT, 200'den fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla finansal kurumu birbirine bağladı.[2]SWIFT, finansal mesajları son derece güvenli bir şekilde taşır, ancak üyeleri adına hesap tutmaz ve herhangi bir takas veya hesap kapatma işlemi yapmaz.

SWIFT para transferini kolaylaştırmaz: bunun yerine, kurumların birbirleriyle olan muhabir hesaplarıyla kapatılması gereken ödeme emirleri gönderir. Her finansal kurum, bankacılık işlemlerini değiş tokuş etmek için, bir banka olmak veya bu işletme özelliklerinden yararlanabilmek için kendisini bir (veya daha fazla) banka ile ilişkilendirerek bir bankacılık ilişkisi içinde olmak zorundadır.