Suudiler bizi devasa projelere bekliyor

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 kapsamında yapacağı yatırımlar için ciddi davet aldıklarını belirten DEİK Başkanı Olpak “İş yapacak firma arıyorlar” dedi. Olpak bu amaçla 150'ye yakın işadamının Türkiye'ye geleceğini söyledi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Geçtiğimiz günlerde yaptığı seçimlerde 151 iş konseyinde 70 başkanın değiştiği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yeni dönem yol haritasını belirledi. Sohbet toplantısı düzenleyen DEİK Başkanı Nail Olpak yeni rotalarda önceliğin Ortadoğu ve Körfez ülkeleri olduğunu söyledi. Özellikle Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 kapsamında yapacağı yatarımlar için ciddi davet aldıklarını belirten Olpak "En büyük problemleri de iş yapacak firma bulamıyorlar. Dolayısıyla bize bunu açıkça ifade ediyor ve sizin yetkinliğiniz var, gelin birlikte çalışalım diyorlar" şeklinde konuştu.

BÜROKRASİYİ AZALTTILAR

Suudi Arabistan, Vizyon 2030 kapsamında yapacağı NEOM, Diriyah Gate, Qiddiya, Amalla ve Kızıldeniz projenin toplamı 585 milyar dolar. Olpak yürütülen bu projeleri "Her yer inşaat lafı az kalır. Büyük açılım var. Devasa projeler yürüyor" dedi. Olpak hatta bazı Türk firmaların Aramco ile anlaşma yaptığını da söyledi. Olpak, Suudi yönetiminin iş yapma kolaylığı getirdiğini de hatırlatarak "Eskiden orada iş yapmak için Suudi ortağınız olması gerekiyordu ama artık önümüzde böyle bir engel yok. Türkiye'nin oradaki projelerden ciddi bir pay alma şansı var" diye konuştu.

KUPA KRİZİ ETKİLEMEDİ

Suudi Arabistan'da Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanması beklenen Süper Kupa finalinin ertelenmesiyle ilgili krizle ilgili bir soru üzerine Olpak "Türkiye olarak iyi bir sınav vermedik ama Suudiler de alınganlık göstermedi. Bu ayın 16'sında 100-150 işadamı Türkiye'ye geliyor" dedi. Suudi Arabistan'a ihracatın yüzde 150 arttığını da hatırlatan Olpak bölgedeki diğer pazarlarla ilgili de "BAE ile 8.5 milyar dolar ihracata ulaştık. BAE'de enerji alanında yeniden Türkiye'ye ilgi var ve yeşil projelerle ilgileniyorlar. Yatırım için gelmek istiyorlar" dedi.

YURTDIŞINDA MÜŞAVİRLİK FİRMASI SATIN ALALIM

Olpak "Müteahhitlerimiz, iş alırken yanlarında partnerlerinden birisi de müşavirler oluyor. Her şeyi müşavirlik firmaları dizayn ediyor. Özel bir teşvik mekanizması daha oluşturup, önde gelen bazı müşavirlik firmalarını Türkler'in satın almalarını da sağlamalıyız. 50 milyon dolara bir müşvirlik firması alsak, 150 milyar dolar iş alırız" dedi.

UKRAYNA'DAKİ YARIŞLA ÜYE SAYISI PATLADI

DEİK'te 151 iş konseyinin 135'inde yeni dönem iş konseyi başkanlarının işe başladığını belirten Nail Olpak en büyük yarışın ise Tük-Ukrayna İş Konseyi'nde yaşandığını anlattı. Olpak Ukrayna'da 50 üyemiz vardı. İki aday yarışında üye sayısı 600'lere geldi. Yarış sonunda tek liste ile seçime girdiler" dedi. Olpak DEİK'in toplam üye sayısının ise 3600'lere dayandığını anlattı.

ORTA KORİDOR RİSK

Ticaret duvarları iki türlü biçimde öne çıktığına işaret eden Olpak, "Yeşil duvar veya bloklaşma var her yerde. Bir de ticaret yolları ile koridorlar var. Örneğin Çin'in ve Kuşak ve Yol projesi var önümüzde. Orta Koridor önemliyken, Güney Koridor ile mesela Süveyş Kanalı sıkıntısı var. İş dünyamız açısından Orta Koridor'u, AB Yeşil Mutabakatı kadar risk taşıyan bir alan olarak görüyorum. Çin'in hedefi zengin Avrupa'ya ürünlerini en kısa sürede ulaştırmak. Bu süreyi 45 günden 11 güne düşürmüş vaziyetteler. Şimdi 7 güne çekecekler. Biz ise buradan 3 gün içinde AB'ye ürün gönderen bir ülke olarak, bu lojistik üstünlüğümüzü kaybetmemeliyiz" dedi. Olpak bir başka riskin ise Rusya olduğunu belirterek "Ödemeler ve para transferleri konusunda ABD elindeki en büyük kozu kullandı. Dolayısıyla 22 Aralık kararları önümüzde ciddi bir risk oluşturuyor" diye konuştu.