Suudi dev 18 Türk şirketiyle anlaştı, yatırımlar yolda

Devam eden Dünya Enerji Kongresi, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde dev anlaşmalara da sahne oluyor. Saudi Aramco, 18 Türk şirketiyle mutabakat imzaladı. KKTC ile de 'kapsamlı enerji işbirliği'ne gidildi.

Türkiye, Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde de çok önemli anlaşmalara imza attı. Önce Suudi Arabistan'ın ulusal enerji şirketi Saudi Aramco'yla 18 Türk şirketi arasında mutabakat imzalandı. Ardından KKTC ile kapsamlı enerji işbirliği anlaşması yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında dün imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, "Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize ivme kazandıracak" dedi. Bakan Albayrak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih ile Saudi Aramco ve 18 Türk şirketinin imzaladığı mutabakat zaptları öncesinde basın toplantısı düzenledi. Bakan Albayrak, "Anlaşma Suudi Arabistan ve Tükiye ilişkilerine önümüzdeki dönemde ivme kazandıracak" dedi.

İSTİKRAR VE BARIŞA KATKI  

Türkiye'nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti: "Bölgemize ve dünyaya istikrar ve barış noktasında katkı yapmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak özellikle enerji alanındaki üç prensibimizin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Herhangi bir proje her iki tarafın da faydasına olmalı. İkincisi bölge barış ve huzuruna katkıda bulunmalı, enerji ve arz güvenliği anlamında hem bölgeye hem Avrupa'ya katkıda bulunmalı. Enerjide, Çin'den sonra en hızlı büyüyen bir ülke olarak ve bölge dinamikleri noktasında bakıldığında ekonomik kapasitesiyle Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek." Suudi Bakan Al-Falih de, şunları söyledi: "Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle çalışmak istiyoruz. Bu anlaşmaların bu sürecin ilk adımları olacağına inanıyoruz."

300 milyar $ yatırım planı 

Saudi Aramco CEO'su Amin Nasser de, Türk şirketleriyle çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti. Nasser, "Suudi Arabistan 2021'e kadar enerjiyle ilgili ürün ve hizmetlerde yerlilik oranını yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyor. Bu, Türk şirketleri için büyük bir fırsat" dedi. Nasser, petrol ve gaz arzı için yatırım yapmaları gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki on yılda 300 milyar dolardan fazla yatırım yapacağız" dedi. Nasser, her alanda ortaklıklara açık olduklarını da belirtti. 

Hangi şirketler imzaladı?

18 Türk şirketi şöyle: TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, Yapı Merkezi İnşaat, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, AGE İnşaat, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, Metag İnşaat, GAP İnşaat Yatırım ve Dış 

Ticaret AŞ. 

Rus gazında indirim konusunda mutabık kaldık

Enerji Bakanı Albayrak, A Haber'de de soruları yanıtladı. Rus gazında indirim konusunda tarafların mutabık kaldığını açıklayan Bakan Albayrak, Türk Akımı'nın detayları hakkında da, "İlk hat Türkiye'nin iç pazarına diğer hat ikinci pazarlara ihraç için" dedi. Albayrak, Türkiye'nin menfaatine olacak tüm projeleri destekleyeceklerini ifade etti. Bakan Albayrak ayrıca, "Bizim tek derdimiz var, bu millete çok çalışıp hizmetkar olmak. Kazan kazana dayalı bir çok proje gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin enerji ve arz güvenliğini sağlamak konusunda kimsenin endişesi olmasın. Bu milletin yaptıkları karşısında bizim daha da çok çalışmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Deniz altından elektrik

Türkiye ve KKTC arasında kapsamlı enerji işbirliği anlaşması da imzalandı. Anlaşma, elektrik altyapısının yenilenmesi, yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapılmasıyla petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için ortak projelerin üretilmesini kapsıyor. Anlaşma, KKTC'ye deniz altından elektrik temin edilmesini öngörüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan elektrik anlaşmasının, sadece Kıbrıs özelinde değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecek bir gelişme olduğunu söyledi.

BAŞKA BiR TÜRK AKIMI 

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun da, "İnşallah başka bir 'Türk Akımı' projesi de hem su hem elektrik hem de gazın KKTC üzerinden sevk edilmesini sağlar. Türkiye'den boru hattıyla Doğu Akdeniz gazının bağlanması en uygun olanıdır. Bu da başka bir Türk Akımı'nı şekillendirebilir" dedi.