Suriyelilerle 'dil köprüsü'

YGA Programına katılan Suriyeli ve Türkiyeli parlak gençlerin geliştirdiği 'WeTalk' teknolojisi sayesinde iki ülke vatandaşları arasındaki dil engeli ortadan kalkıyor.

Kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Young Guru Academy'nin (YGA) sosyal inovasyon programına katılan gençler, Suriyeli ve Türkiyeliler arasındaki dil engelini ortadan kaldırdı. 'Anlamadan Anlaşamayız' mottosuyla yola çıkan YGA’lıların akıllı telefonlar için geliştirdiği 'WeTalk' teknolojisi sayesinde Suriyeli ve Türkiyeliler, aynı dili konuşacak. Uygulama, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 3 milyon Suriyelinin sosyal hayatında büyük kolaylık sağlayacak.  

YGA Başkanı Asude Altıntaş, Türkiye’de üniversiteye devam eden Suriyeli gençler arasından seçilen parlak gençlerin sosyal inovasyon programına dahil olarak, Suriyeli göçmenlerin en büyük sıkıntısı olan dil sorununu çözmek için WeTalk teknolojisini geliştirdiğini söyledi.  

Söyleneni anında çeviriyor

Asude Altıntaş süreci şöyle anlattı: Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu ve FİBA Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Özyeğin gibi YGA Hayal Ortaklarından mentorluk alan YGA icra kurulu, 6 ay boyunca Gaziantep’te Suriylelilerle görüştü. Göçmenlerin gereksinimlerine dair bilgi toplayan YGA’lı Abdulrahman Alhalabi, Razan Hajja, Yaser Nahhas, Ruba Akil, Sami Alhelali ve Mohammad Nour Alkilan, 'Suriyeliler için değil, Suriyeliler ile Birlikte' projesi kapsamında göçmenlerin dil sorunu nedeniyle zorluklar yaşadığını tespit etti. Ve sonuçta ortaya akıllı telefonlara yüklenen ve söylenenleri anında çeviren bir tercüme uygulaması olan 'WeTalk' çıktı. 

Sosyal girişimci fabrikası

Altıntaş’ın mentoru olan Kaan Terzioğlu YGA’lıların sözde değil, özde çözümler ürettiğini belirterek, “YGA’lılar çok kısa zamanda ortaya yepyeni bir teknoloji çıkardılar. İnanıyorum ki bunların çok daha ötesini de göreceğiz" dedi. Murat Özyeğin de ailecek, üç kuşak YGA’lı olduklarını belirterek, “Özyeğin Üniversitesi 7 yıldır YGA kamplarına ev sahipliği yapıyor. Geleceğin ‘Egosu Küçük, Kalbi Büyük’ gençlerinin yetişmesine ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir onur. YGA, seri olarak sosyal girişimcilerin yetiştiği bir fabrika” diye konuştu.  

Suriyeli çocuklara teknoloji dersi

YGA gönüllüsü Türkiyeli ve Suriyeli gençler ayrıca her haftasonu 10-12 yaşları arasındaki Suriyeli çocuklara bilim ve teknoloji gibi konularda eğitim veriyor. Gençler 300 saatin üzerinde eğitim alıyor ve sosyal sorumluluk projeleri için 3.000 saatin üzerinde çalışıyorlar.