Suriye sınırlarının içerisinde güvenli bölge şehri kurabiliriz

'Kuzey Suriye’de konut' yapma önerisiyle ilgili olarak ''Atılacak bu adımın çok faydalı olacağını düşünüyorum'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Yapılan donörler toplantısında 10 milyar euroluk söz verildi. İnşaat sektöründe başarılıyız. Güvenli bölgede üst yapısı ve alt yapısıyla bir şehir kurabiliriz. Bunları görüşme şansımız olacak'' dedi.

1

Murat KELKİTLİOĞLU / SENEGAL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili, Peru, Ekvador’u kapsayan Latin Amerika programı, Afrika’da Senegal ziyaretiyle son buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde de Şili’ye bir resmi ziyaret gerçekleştirmişti. Fakat Erdoğan 31 Mayıs 2010 tarihinde; İsrail’in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle söz konusu ziyareti yarıda kesip Türkiye’ye dönmüştü. Dönüş yolunda Latin Amerika temasları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişteki Şili ziyaretine gönderme yaparak şunları söyledi: "Şili’ye Başbakanlık dönemimde yaptığım ziyareti tamamlayamamıştım. Mavi Marmara olayı sebebiyle Türkiye’ye dönmek durumunda kalmıştım. Latin Amerika ülkelerinden Şili, kendisiyle serbest ticaret anlaşmamızın zaten olduğu bir ülke. Peru’yla da serbest ticaret anlaşması için dördüncü etap çalışmalarını bitirdik, beşinci etap çalışmaları da mayıs gibi yapılacak. Ekvatorla da benzer bir çalışma içerisindeyiz.”

10 DÖNÜM BÜYÜKELÇİLİK 

Senegal’e ise 2013’te başbakanlığı döneminde yaptığı ziyareti hatırlatan Erdoğan, “O ziyarette bazı çok çok verimli adımlar atmıştık” diye konuştu. Senegal’deki son temaslarıyla ilgili de bilgiler veren Erdoğan, “Burada bir büyükelçilik yeri istemiştik. Kendilerinin Türkiye ziyaretinde bir teklifim olmuştu; “Ayıracağınız yeri 10 dönüme çıkartabilirseniz ideal olur” dedik. Sağ olsun 10 dönüm yer verdiler" dedi. 

Erdoğan, Şili’de yaptığı açıklamada ‘Suriye’de Suriyeliler için şehir kurmak istiyoruz’ demiş, bu açıklamayı AKŞAM’ın ekonomi sayfalarında duyurmuştuk. Hatta bu konuyla ilgili olarak Türk müteahhitlerden de destekle, ‘Görev verilsin, biz hazırız’ açıklamaları gelmişti.

MERKEL'LE KONUŞACAĞIZ

Dönüş yolunda da bu konu gündemimizdeydi. “Donörlerin katkılarıyla, Suriye sınırı dahilinde güvenli bölgede üst yapısı ve alt yapısı ile bir şehir kurabiliriz” diyen Erdoğan, Angela Merkel’in yarın gerçekleşecek Türkiye ziyaretine işaret ederek şöyle konuştu: “Şansölye Merkel’le son zamanlarda görüşmeler sıklaştı. Sayın Davutoğlu’nun Almanya seyahati, Merkel’in İstanbul’a gelmesi, Londra görüşmesi ve bir hafta dolmadan buraya geliyor olması. Pazartesi kendisiyle görüşeceğim. Sayın Başbakan da görüşecek. Ana başlık büyük ihtimalle mülteciler sorunu olacak."

Turizm başarısı yapılan sessiz devrimin eseri

10 MİLYAR EURO SÖZÜ

‘Kuzey Suriye’de konut’ yapımıyla ilgili olarak “Bu adımın çok faydalı olacağını düşünüyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan donörler toplantısında verilmiş 10 milyar euroluk bir verilmiş sözden bahsediyorlar. Daha önce Türkiye’deki Suriyeliler için kullanılmak üzere 3 milyar euro sözü var. Bütün bunları görüşme şansımız olacak" diye konuştu.

Türk firmaları Senegal'de önemli işlere imza atıyor

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Senegal temaslarıyla ilgili de çarpıcı bilgiler verdi. Bu ülkenin, ekonomik bir kalkınma hamlesi içinde olduğu tespitini yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: "En son Türk firmalarından biri olan Summa İnşaat’ın Dakar’da inşa ettiği kongre merkezi çok takdir topladı. Senegal’de hem yapıp hem de işletmesini sağlayacakları turistik eserler de yapacaklar. Doğanlar Yatırım Holding de yabancı bir ortakla birlikte hal ve gar projesi teklifi verdi. Kendisi bizimle dönecekti; ‘Sen kal, bu işi bitir’ dedim. Summa ve Limak, işbirliği içinde Yeni Dakar Uluslararası Havalimanı projesini de almak üzereler."

500 metrekare üzerine 100-150 metrekarelik evler

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, “Biz koalisyon güçleri olarak bir adımı attıysak arkasını getirelim. Arkası gelmeyecek bir adımı niye atıyoruz? Terörden arındırılmış bölge konusunda, kilometresine varıncaya kadar ABD ile mutabıkız. 'Bu bile azdır' dedim Sayın Obama’ya; biz bunu büyütebiliriz. İnşaat sektöründe başarılıyız. Donörlerin katkılarıyla, Suriye sınırı dahilinde güvenli bölgede üst yapısı ve alt yapısı ile bir şehir kurabiliriz. 500 metrekare arsa üzerinde 100-150 metrekarelik konutlardan oluşacak bir şehir oalabilir... Bunları süratle yapmak mümkün, bu konuda dönüş artacaktır diye düşünüyorum. Okulları, hastaneleri, her şeyi olmak suretiyle bunu yapacağız. Bu adımı atmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu..