Sürdürülebilir madencilik için özel platform kuruldu

Ege'de 16 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek sürdürülebilir madencilik için platform kurdu. Normalleşme süreciyle birlikte harekete geçen platfom, çevresel yatırımlar için fon oluşturacak.

İhracatçılar Türkiye’nin doğal zenginliği madenleri, ‘sürdürülebilirlik’ ilkesiyle işlemek için harekete geçti. Ege’de 16 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek sürdürülebilir madencilik için için platform kurdu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Sürdürülebilir madencilik adı altında 16 STK’nın da bir araya geldiği platform oluşturduk. Diyoruz ki milli ve değerli olan madenlerimizi biz işleyeceksek bunları 80 milyonun sahip olduğu değerlerin bilinciyle özenle işlememiz gerekiyor. TEMA ve çevre örgütlerle bakanlıklarla görüşmelerimizle biz önce kendi üzerimize düşeni yaparak yola çıktık” dedi. Çalışmayı pandemi öncesi başlattıklarını anlatan Kaya, “16 birlik fon oluşturup ağaçlandırma ve farkındalık yaratacak etkinlikleri yaparak ülke yararına sürdürülebilirliği önceleyeceğiz” diye konuştu. Kaya, “Umarım bundan virüsten bir ders alırız. İnsanlar, ülkelerin birlik olmak gibi bir mecburiyeti olduğunu da anlar” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK ÜRETECEK

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise sürdürülebilir ihracat yolunda ihracatçıların yanında olduklarını, kurum içi çalışmalarla da ihracatçılara örnek olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Eskinazi, EİB’nin kendi elektriğini kendisinin üreteceğini ve yeşil ofis olma hedefleri olduğunu dile getirirken, sürdürülebilirlik projelerine devletin yüzde 50 destek vermesi talebinde bulundu.

İMMİB’İN PROJESİ AB DESTEĞİ ALDI

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), endüstriyel atıkların değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ile ekonomide sürdürülebilirliği amaçlayan projesi ‘Coralis’ ile Avrupa Birliği’nden destek aldı. İMMİB Koordinatör Başkanı Tahsin Öztiryaki, dünyanın en büyük sivil araştırma fonu olan ‘Ufuk 2020’ programı kapsamında yapılan başvurulardan 11 Türk kuruluşun yer aldığı 8 projenin Avrupa Birliği tarafından 4.4 milyon euro tutarında destek aldığını ve ‘Coralis’ projesinin de bu başarılı kuruluşların arasında yer aldığını söyledi. Öztiryaki, “4 yıl süresince AB ve Avrupa Komisyonu tarafından sağlanacak destekle endüstriyel simbiyoz çözümlerinin yayılması ve bu alandaki engellerin aşılması üzerine çalışmalar yürütülecek” dedi.

ÇEVREYİ KİRLETENLERE 112 MİLYON LİRA CEZA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan denetimler sonucunda yılın ilk 6 aylık döneminde Çevre Kanunu’na muhalefet eden işletmelere, 112 milyon 943 bin lira ceza kesildi. Yapılan açıklamada, yılın ilk yarısında atık kirliliğine sebep olan ve mevzuata aykırı atık ithal edenlere 345 cezai işlemde, 48 milyon 114 bin lira cezai işlem uygulandığı bilgisi paylaşıldı.