Stratejik güç Türkiye'nin eline geçti: 1200 tonluk cevher işlenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisinin ziyaret etti. Bayraktar, Türkiye'nin 690 milyon ton ile dünyanın tek yatakta en büyük ikinci NTE rezervini keşfettiğini belirterek, kurulan pilot tesisin ilk etapta 1200 tonluk bir cevher işleyeceğini ifade etti.

aksam.com.tr

Son yıllarda, çeşitli teknolojilerin üretiminde kritik rol oynayan elementlerin öneminin iyice arttığı görülüyor.

Bu bağlamda nadir toprak elementleri, kısaca NTE, havacılıktan uzay araştırmalarına, savunmadan biyotıbba kadar uzanan endüstrilerde elzem olduğundan, yeni teknolojilerin uzun vadeli sürdürülebilirliği için çok önemli yer kaplıyor.

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ NTE REZERVİNİ KEŞFETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisinin ziyarette bulundu.

Bakan Bayraktar, NTE rezerv sahasını gezerek arama çalışmaları kapsamında açılmış galeride NTE cevherlerini yakından inceledi.

Bayraktar, Türkiye'nin 690 milyon ton ile dünyanın tek yatakta en büyük ikinci NTE rezervini keşfettiğini vurguladı.

Kurulan pilot tesis ile ilk etapta 1200 tonluk cevher işleneceğini vurgulayan Bakan Bayraktar, "Yılda 10 bin tonluk nadir toprak oksiti üretecek endüstriyel tesisi kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN NTE HEDEFİ BELLİ

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin NTE üretebilen dünyada ilk 5 ülkeden biri olacağını ifade ederken, "Bu konuda önemli bir tedarikçi konumuna geleceğiz" dedi.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ

NTE kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilen periyodik tabloda, atom numaraları 57'den 71'e kadar olan ve kimyasal olarak benzer özellikler gösteren 15 element (Lantanyum, Seryum, Praseodimiyum, Neodimiyum, Prometiyum, Europiyum, Samariyum, Gadoliniyum, Tulyum, Terbiyum, Disprosiyum, Holmiyum, Erbiyum, Yitriyum, Lutetiyum) ile İtriyum ve Skandiyum'dan oluşuyor.

Kimyasal özelliklerinin benzerliği nedeniyle bir arada olma eğilimi gösteren bu elementler, doğada yüksek konsantrasyonlarda bulunmamaları nedeniyle NTE olarak adlandırılıyor.

Topraktan çıkarıldıktan sonra rafine edilen NTE'ler, yenilenebilir enerji teknolojilerinden akıllı füzelere, uydu haberleşmesinden yakıt hücrelerine, elektrikli otomobillerden enerji depolama sistemlerine kadar birçok stratejik alanda kullanılıyor.

NTE alanında kaynak ve üretim açısından Çin ilk sırada geliyor. Onu ABD izliyor. Uzun süredir NTE'ler ile ilgili çalışmalar yürüten Türkiye, 2022 yılında Eskişehir Beylikova'da dünyanın en büyük ikinci NTE rezervini keşfetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nisanda pilot tesisin açılışını gerçekleştirdi. Endüstriyel tesis için de çalışmalar devam ediyor.