Staj ve çıraklık dâhil değil! Geniş kapsamlı tek tip EYT

EYT'ye tek tip çözüm. Bakan Bilgin, 6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinin ‘tek tip' olacağını belirterek “Aralık sonu Meclis'e gelecek” dedi. Bilgin, 550 bin sözleşmeliye kadro için de bu ay sonunu işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunda "EYT" olarak bilinen 'emeklilikte yaşa takılanlar'la ilgili düzenlemenin 'tek tip' olacağını söyledi. TRT Haber'in yayınına katılan Bakan Bilgin 6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT'lilerin durumuyla ilgili soru üzerine "Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok" dedi.

ARALIKTA MECLİSTE

Bilgin bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm verilerin ellerinde olduğunu belirterek "O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclis'e intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve Sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik" diye konuştu.

ÇIRAKLIK SİGORTA DIŞI

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem" yanıtını verdi. EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindekiler dün Bakan Bilgin'le sözleşmeli personellerle ilgili düzenlemeyi görüştü.

MEMUR-SEN: MUTABAKATA VARDIK

Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşmeyle hüküm altına alınan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemede sona yaklaşıldı. Bu kapsamda son değerlendirmeleri yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen yönetimi, dün bakanlıkta bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Geniş çerçevede süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli gibi farklı mevzuatlar üretilerek kamudaki bütünlüğün dağıldığı alan toparlansın ve sözleşmeliler kadroya geçirilerek bu tartışma tamamen bitirilsin istiyoruz. Görüşmemizde 'Ekim ayında bu işi bitirelim' diye ortaklaşa sözel bir mutabakatımız var" dedi.

BÜTÜN SÖZLEŞME TÜRLERİ TEK TİPE DÖNÜŞÜYOR

Kamuda çok sayıda sözleşmeli çalışma modelinin bulunduğunu işaret eden Bilgin, "Biz bunları ıslah etmek istiyoruz" dedi. Bilgin 'özel sözleşmeler' dışındaki bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceklerini belirterek "Bunların sayısı 550 bin. Bu çalışmayı tahminen bu ay bitireceğiz" dedi.

İŞÇİ VE İŞVERENDEN ERDOĞAN'DA 'VERGİ DİLİMİ' MEKTUBU

Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), gelir vergisinde düzenleme için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol imzalı mektupta, asgari ücret artışı sonrası çalışanların bir üst vergi tarifesine daha erken girip, daha fazla vergi ödeyerek daha düşük gelir ettikleri belirtildi. Mektupta "Gelir vergisi tarifesinin ilk basamağının yıllık asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üzerinde tespit edilmesi, diğer vergi tarifesi oranlarının da ilk dilim baz alınarak çalışan lehine güncellenmesi ortak talebimiz" denildi.

TAŞERON İŞÇİ SORUNU KASIMDA SONUÇLANACAK

Kamudaki taşeron işçilere ilişkin soru üzerine Bilgin, geçen yıl 1 milyon taşeron işçisine kadro verildiğini anımsattı. O dönem KİT'lerde çalışan 90 bin işçinin, çeşitli sebeplerle kadro imkanından faydalanamadığını belirten Bakan Bilgin, "Onların kadroya alınması çalışmamız devam ediyor. Kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız. Daha erken de tamamlayabiliriz. Yani bu ay sonunda veya kasımda o işi tamamlarız" yanıtını verdi. Geçici işçilerin ise 10 ay 29 gün çalıştıkları bilgisini veren Bilgin, "Onu biz 12 aya, 1 yıl çalışmaya çıkaracağız ve 1 yıl çalışacak şekilde kurumlarında çalışma imkanı sağlayacağız" dedi.