Stagflasyon nedir? Stagflasyon durumunda ne olur? Stagflasyonla nasıl mücadele edilir?

Stagflasyon, son zamanlarda sosyal medyada konuşulan konular arasında yer aldı. Piyasalarda durgunluk hakimken, fiyatların durmadan yükselmesi durumunda görülen Stagflasyon ile nasıl mücadele edileceğiyse merak edilen diğer bir konu oldu. Bir ülkede ekonomide Stagflasyon olması durumunda para politikasında radikal kararlar alınması gerekebilir. Peki Stagflasyon nedir? Stagflasyonla nasıl mücadele edilir? İşte konuyla ilgili tüm detaylar

Stagflasyon nedir? sorusu, ekonomiyle ilgilenen vatandaşlar tarafından gündeme geldi. Stagflasyon kavramı, Tüketim oranının ve fiyatların hızla artması, Para arzının üretimden daha fazla olması ve döviz kurundaki hızlı yükselişler sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Bir ülkede stagflasyon olması halinde ekonomide radikal değişikliklere gidilebilir. Peki Stagflasyonla nasıl mücadele edilir? Stagflasyon durumunda ne olur? Konuyla ilgili tüm merak edilenler haberimizde yer alıyor

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon, ekonomi biliminde durgunluk ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerde piyasa durgundur ve fiyatlar yükseliştedir.

Stagflasyon, ekonomik durgunluk (stagnation) ve enflasyonun birleşmesiyle oluşan bir terimdir. Ekonominin durgunlaştığı, büyümenin yavaşladığı ve işsizliğin arttığı bir dönemde aynı zamanda enflasyonun da yüksek olduğu bir ekonomik durumu ifade eder.

Ekonomi için büyük riskler taşıyan stagflasyon kısaca, piyasalarda durgunlukla enflasyonun bir arada yaşanması durumudur.

STAGFLASYON OLURSA NE OLUR?

Yükseliş ve durgunluk olmak üzere iki ekonomik durumun aynı anda yaşandığını ifade eden Stagflasyon durumunda para politikasında radikal kararlar alınması gerekebilir.

Stagflasyon üreticiler tarafından bakıldığında üretim maliyetlerinin artmasına neden olurken üretimde maliyetlerin artması üreticileri maliyetleri kısmaya itebilir. Bunun sonunda da iş gücü piyasasında bir durulma hali görülebilir.

İşsizliğin yükselmesine neden olan artan maliyetler tüketiciye giden son ürünün fiyatlarına yansımakta dolayısıyla da tüketici nezdinde onların daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmasına yol açabildiği görülmektedir.

Stagflasyon durumlarında işsizliğin artması ve fiyatların yükselmesiyle birlikte alım gücünde düşüş görünen tüketiciler enflasyonla karşı karşıya kalabilir ve yaşanılan enflasyon beklenilenin de üzerine çıkarak daha hızlı bir şekilde artış gösterebilir.

STAGFLASYONLA NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Stagflasyonla mücadelede maliye politikası önemli bir rol oynar. Maliye politikasında gevşeklik uygulanarak talep canlandırılabilir. Vergi indirimleri, harcama artışları veya bütçe açıklarının artırılması gibi önlemler alınabilir. Bu, ekonomik büyümeyi teşvik edebilir ancak enflasyon riskini artırabilir.