Spotçular öğrenci yolu gözlüyor! Yüksek kirayla ev tutamayan üniversiteli, ikinci el eşya alamıyor

Öğrenciler yüksek kiralardan dolayı eve ilgi göstermeyince, ikinci el eşya satan dükkan sahiplerinin gözü yolda kaldı. Esnaf bu yıl kendilerine talep olmadığından yakınırken, öğrenciler pahalılıktan şikayet ediyor. Fiyatlar ise geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdi. Bir evi düzmek için en az 30 bin lira gerekiyor.

Akşam - ARZU KURUM

Bu yıl üniversiteye yerleşenlerin toplam sayısı geçen yıla göre 47 bin 393 kişi artarak 898 bin 24 oldu. Ancak artan bu sayı esnafın yüzünü güldürmeye yetmedi. Zira cep yakan yüksek ev kiraları, öğrencileri önce yanında kalabilecek eş, dost, akraba arayışına daha sonra da yerleşebilecek bir yurt bulma telaşına itti. Kendilerine talep gösterilmeyen ikinci el dükkan sahipleri ise mutsuz. İşlerinde hiçbir hareketlilik olmadığını anlatan İstanbul Yenibosna Eskidjı Bazaar esnafı, normal dönemde kendilerini hafta içi 2-3 bin, hafta sonu ise 7-8 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu sayının okulların açılış döneminde ise her yıl 3'e katlandığını söyledi. Öte yandan sahibinden.com araştırmasına göre ikinci el eşya fiyatlarında ise geçen yıla oranla yüzde 50 artış gözlemlenirken, bir evi düzmek için en az 30 bin lira gerekiyor.

EN AZ 30 BİN LİRA

Öğrenci ve veliler tarafından kendilerine yönelik ilginin azlığından yakınan Sağlam Spot sahibi Sema Sağlam, şunları söyledi: "Şu anda herhangi bir hareketlilik yok. Çünkü insanlar ev kurmakta çok zorlanıyor. Bir buzdolabı, çamaşır makinesi en uyguna almaya kalktığınızda 7 bin 500 lira. Ben geçen yıl 15-17 bin liraya ev düzebiliyordum. Şu anda ikinci el ürünlerle en uygun evi 30 bin liradan aşağı düzemezsiniz. Her şey ikinci el alınsa da nakliyesi, yüksek ev kirası, depozitosu derken veliler bu kadar yüksek rakamlar vermek istemiyor. O nedenle bu yıl talepler biraz daha düştü. Geçen yıla kıyasla ne kadarlık bir düşüş yaşandığıyla ilgili ancak eylül sonrası bir rakam verebilirim."

ÖNDEN ÖDEME

Geçen yıl üç kapılı bir buzdolabını 12 bin liraya sattıklarını anlatan Sema Sağlam, "Yine bir elbise dolabını 2 bin liraya verebiliyordum. 2 bin liradan da kazanç sağlayabiliyordum. Ama şu anda 3 bin 500'e vermem lazım ki ekmek yiyebileyim. Çok fazla zam yapıldı ve sürekli zam geliyor. Müşteriler artık önden parasını vermek istiyor, 'sonradan teslim edin' diyor. Çünkü fiyatlar sürekli artıyor. Bu şekilde çözüm buluyorlar" diye konuştu. Öğrencilerin en çok, buzdolabı, çamaşır makinesi, baza, yatak ve elbise dolabı aldığını belirten Sağlam, "Genel olarak da taleplerde herhangi bir artış yok. Uzun yıllar kullanacakları için 36 ay taksitle de olsa sıfırı tercih ediyorlar" diye konuştu.

BİLGİSAYAR TALEBİ

Bilgisayar satışlarında geçen yıla oranla bir artış olmadığını anlatan e-tekno store sahibi Bahadır Yıldız, "Çünkü pandemiyle birlikte online eğitime geçişte ihtiyacı olan öğrenciler bilgisayarını satın aldı. İkincisi ise biz satışlarımızı sadece İstanbul'a yapmıyoruz. Özellikle doğuya, deprem bölgesine çok satış yapıyorduk. Orada ikinci el teknoloji fazlasıyla satılıyordu. Depremden dolayı şu anda orada da bir hareketlenme olmadığı için bu sene bizim işlerimizde düşüş var" dedi.

3 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

İkinci el bilgisayar fiyatlarında yüzde 30-50 arası bir artış olduğunu belirten Bahadır Yıldız, fiyatların 2 bin liradan başladığını ve üst sınır olmadığını söyledi. Aktoğ Bilgisayar sahibi Serdar Aktoğ ise tam tersine geçen yıla oranla bilgisayar taleplerinde yüzde 70 artış olduğunu belirterek, "İkinci ele talep sıfıra oranla daha çok. Fiyatlar şu anda 3 bin liradan başlıyor. Temiz bir cihaz 15-20 bin lira. Bu 100 bin liraya kadar çıkıyor. Bunun sonu yok" diye konuştu.