S&P pes etti: Biz de fena yanıldık... Türkiye tahminleri alt üst etti

S&P de pest etti. 6 aydır Türkiye ile ilgili hiçbir rapor yazmayarak pas geçen ‘sıfırcı hoca' Standard&Poors sonunda pes etti. S&P, Türkiye'nin bu yıl sonuna ilişkin büyüme tahminini yüzde 6.1'den yüzde 8.4'e çıkarmak zorunda kaldı.

Kamuoyunda 'sıfırcı hoca' olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P) da sonunda pes ederek Türkiye'nin yıl sonu büyümesine ilişkin tahminini revize etti. S&P Türkiye'nin yıl sonu büyüme tahminini yüzde 8.6'ya çıkardı. S&P yıl başında yüzde 3.6, martta ise yüzde 6.1'lik büyüme tahmininde bulunmuş bir sonraki değerlendirme takvimi mayısta olmasına rağmen pas geçmişti.

HAKKIMIZI TESLİM ETTİ

İkici çeyrekte yaşanan yüzde 21.7'lik büyümenin ardından da suskun kalan S&P böylece 6 ay sonra Türkiye'nin hakkın teslim etmek zorunda kaldı. S&P'den önce en son Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) büyüme tahminini güncellemişti. Kurum geçtiğimiz hafta Türkiye için bu yıl büyüme tahminini yüzde 5.7'den yüzde 8.4'e çıkardı.

REKOR GOLDMAN'DA

Türkiye'ye dönük tahminlerini sürekli güncellemek zorunda kalan bazı kurumlar en son güncellemeyi 2. çeyrek büyüme rakamının 1 Eylül'de açıklanmasının hemen ardından yapmıştı. 16 Eylül'de Fitch Ratings büyüme tahminini yüzde 7.9'dan yüzde 9.2'ye çıkarmıştı. Fitch ile birlikte değişikliğe giden kurumlardan JP Morgan büyüme tahminini yüzde 6.8'den 8.4'e çıkarırken Goldman Sachs ise yüzde 7.5'ten 9.5'e yükseltmişti. Orta Vadeli Plan'da (OVP), büyüme için bu yıl yüzde 9, 2022'de yüzde 5, 2023 ve 2024 yıllarında ise yüzde 5.5 büyüme öngörülüyor.

'TÜRK EKONOMİSİNDE AKTİVİTE TAHMİN ETTİĞİMİZDEN DAHA GÜÇLÜ'

S&P'nin dün açıkladığı raporda Türkiye'de ekonomik aktivite verilerinin daha önce tahmin edilenden güçlü olduğu belirtilirken, yaz aylarında uluslararası turizm sektörünün görece hızlı bir şekilde toparlandığına dikkat çekildi. Raporda Türkiye'nin 2022 yılı için ekonomik büyüme beklentisinin ise yüzde 3,3 seviyesinde olduğu kaydedildi. Raporda, Türkiye'de enflasyonun 2021'de yüzde 17,3, 2022 yılında ise yüzde 12 olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğüne dikkat çekildi. Raporda Avrupa'nın gelişmekte olan ülkelerinde enflasyonun arttığı da belirtildi.