Sözleşmelilerin tamamına kadro

Sözleşmelilerin % 100'üne kadro. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemeye 50-D'li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da dahil ettiklerini açıkladı, “Geçici işçilerin kadroya alınma çalışmasın- da da sona geldik” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmelilere kadro, asgari ücret ve emeklilikle yaşa takılanlarla (EYT) açıklamalarda bulundu.

SÖZLEŞMELİYE KADRO: Yaptığımız kadro düzenlemesi, sözleşmelilerin neredeyse yüzde 100'ünü kapsayan bir düzenleme. Yaklaşık 424 bin kişiyi kapsayan bir düzenleme. Buna 'dar oldu, eksik oldu' demek konuyu bilmemektir. Sadece 4-B'li çalışanlar değil; sözleşmeli öğretmenleri, uzun süredir güvence sorunu yaşayan 50-D'li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kapsama dahil ediyoruz. Fakat burada bir ayrıntı olarak şunu söylemek lazım; 3 sene bir yerde çalışmış, 4'üncü seneyi de tamamladıktan sonra tayin isteyebilecekler.

GEÇİCİ İŞÇİ: Kamudaki geçici işçilerin kadroya alınması çalışmasında sona geldik. 35 bine yakını Milli Eğitim Bakanlığı'nda olmak üzere 55 bin civarında geçici işçi kapsamda olacak.

EYT: İki şartta (prim günü ve yıl) bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız. EYT kapsamındakilerin sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1.5 milyonun biraz üzerindeydi, şu an 1.6 milyon. Meclis'ten kanun çıkarken 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir.

ASGARİ ÜCRET: Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsunlar, onları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek hafta toplanacak. Takvimi yarın (bugün) belirleyeceğiz.

ASGARİ ÜCRET VE EYT İÇİN ZİRVE

Asgari ücret ve emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili çalışmalar hızlandırılıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi dün akşam kabul ederek görüştü. Görüşmede EYT ve asgari ücret konusu masaya yatırıldı. Ayrıca belediyelerin SGK ve vergi borçlarının yapılandırılmasına dönük talepler de ele alındı. Başkan Erdoğan, hafta başı yaptığı açıklamada "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti. AK Parti Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu, "EYT düzenlemesini aralık ayında, en geç 2023 başında yapmayı planlıyoruz" demişti.