Soyl-Gel su verimini yüzde 50 artıracak

Üniversitede aynı araştırma grubunda yer alan üç arkadaş tarafından geliştirilen Soyl-Gel adlı ürün, sulak bölgelerde tarımda kullanılan suyu yüzde 50'ye kadar azaltıp kuru tarım yapılan bölgelerde verimliliği artıracak.

Soyl-Gel fikri; Yeşim Menceloğlu, Ogeday Rodop ve Merve Senem Seven'in Sabancı Üniversitesi'nde tarımla ilgili yaptıkları çalışmaları tek projede buluşturmasıyla doğdu. Tarımda su tüketimini düşürmeyi ve verimliliği artırmayı hedefleyen ekip, Soyl-Gel adını verdikleri projeyle 2019'da katıldıkları Deep-Tech Primer yarışmasında 50 bin liralık hibe kazandı. Bireysel Genç Girişim (BİGG) adıyla anılan TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programına başvuran ve bu başvurunun kabul edilmesinin ardından şirketleşmeye karar veren takım arkadaşları, 2020 yılında isimlerinin baş harflerinden yola çıkarak SOY Tarım Teknolojileri A.Ş.'yi kurdu. Bu süreçte, Sabancı Üniversitesinin Teknoloji Transfer Ofisi de projeye destek verdi.

SUYU BİR AY TUTUYOR

Arazilerin daha uzun süreler boyunca nemli kalmasını sağlayan bir malzeme olan Soyl-Gel, kendi ağırlığının 500-600 katı kadar su emebilme potansiyeline sahip. Emdiği suyu bir ay boyunca yapısında muhafaza edip yavaş salım yoluyla bitkiye yalnızca ihtiyacı kadarını sağlayan ürün sayesinde sulama sıklığı yarı yarıya kadar azaltılıp aynı zamanda gübrenin etkinliği artırılabiliyor. Halihazırda saksı çiçekleri ve hobi amaçlı bahçeler için üretim yapan ekip, Soyl-Gel'in tarım alanlarında kullanılması amacıyla üretim ölçeğini genişletmeyi planlıyor.

Konya ve Çorlu'da kullanılacak

Malzeme Bilimi ve Nano Mühendislik doktora öğrencisi ve Soyl-Gel Kurucu Ortağı Ogeday Rodop, "Geliştirdiğimiz ürün sulu bölgelerde su tüketimini yarı yarıya azaltabildiği gibi susuz bölgelerde de verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda çeşitli yerlerde buğday ekimleri yapıyoruz. Mesela Çorlu'da iki yerde ve Konya'da deneme çalışmalarımız var. Konya ve Çorlu kuru tarım yapılan yerler olduğu için kuru tarımdaki verimi artırmayı istiyoruz" dedi.

Avrupa Birliği destek veriyor

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Doktora Sonrası Araştırmacısı ve Soyl-Gel Kurucu Ortağı Dr. Merve Senem Seven ürünün iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkı sunduğunu ve 2021'de AB destekli Climate Launchpad isimli yarışmada iklim değişikliğiyle mücadele eden en iyi 16 girişim arasında yer aldığını belirtti. Ürünün çevrenin korunması açısından önemine değinen Seven, "Hem iklim değişikliğiyle mücadele eden hem de özellikle sulama yapılan alanlarda çiftçiler için girdi maliyetini azaltan bu ürünün sosyal yönüne de eğilmek istedik. Bir proje başlatarak kadın çiftçilere avantajlı başlangıç sağlayalım, dedik. Projeyle ürünü kadın çiftçilere ulaştırıyoruz ve ürünü kullanarak bitki yetiştirmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.