“Sosyal medya, manipülatörlerin avlanma alanına döndü” diyen uzmanlar uyardı: Kimse hapsi göze alıp ‘hisse tüyosu' vermez!

Piyasa dolandırıcıları, sosyal medyada yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışırken, uzmanlar uyardı: Kimse milyonlarca liralık para, hatta hapis cezasını göze alarak kötü bir niyeti olmadan size yardımcı olmaya çalışmaz.

Son bir yılda sermaye piyasalarına hızla artan ilgi, manipülatörlerin iştahını kabartırken, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları, piyasa dolandırıcılarının bireysel yatırımcıları tuzaklarına çektikleri avlanma alanına dönüştü. Gelişen teknolojiyle sermaye piyasalarında işlem yapmanın kolaylaşması, halka arzlarda sağlanan yüksek getiriler, faizlerin düşük seyri ve Kovid-19 salgını sebebiyle evden çalışanların sayısındaki artışla geçen yıl yaklaşık 800 bin kişi borsayla tanıştı. Pay piyasalarına artan rekor ilgi, borsa manipülatörlerinin de iştahını kabarttı.

TUZAĞA ÇEKİYORLAR

Piyasa dolandırıcıları, sosyal medya ya da çeşitli mesajlaşma uygulamalarında kurdukları gruplarla bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışırken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve profesyoneller, birbiri ardına verdikleri mesajlarla yatırımcıları bu tuzaklara karşı uyarmaya devam ediyor. Gedik Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, yatırımcıların, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecralarıyla WhatsApp, Telegram gibi uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

CEZAYI DA UNUTMAYIN

“Yatırımcılar, kimsenin milyonlarca liralık para cezası, hatta hapis cezasını göze alarak arkasında kötü bir niyet ya da çok büyük bir cehalet olmadan size yardımcı olmaya çalışmayacağını bilmeli. Bu gibi kişilerle ortak hareket ettiğinizde kendi birikimlerinizin ya da ortak olduğunuz hareketle başkalarının birikimlerinin dolandırıcılar tarafından gasp edileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Öte yandan, kötü niyetli ‘sözde üstat’larla birlikte hareket edenler de bilerek ya da bilmeyerek suça iştirak etmiş olacağı için çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabileceğini unutmamalıdır.” 

CİDDİ ZARARA UĞRAYABİLİRSİNİZ 

AA Finans Analisti ve stratejist Cüneyt Paksoy da, yatırımcı sayısı artarken özellikle sosyal medya üzerinden ve mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, dikkatli olmamaları durumunda ciddi oranda zarara uğrama ihtimalleri bulunduğunu söyledi. Salgınının getirdiği kapanmaların ve teknolojinin getirdiği imkanlarla artan finansal araçlara ulaşma imkanlarının gelir peşindeki bireylerin tüm dünyada borsalara ilgisini artırdığını ifade eden Paksoy, “Kendi ülkemizde ve borsamızda yaşanan sürece baktığımızda ise bu küresel tabloya bağlı gelişmelerin, enflasyondan korunma çabası ve ek gelir oluşturma talepleriyle birleşerek yatırımcı sayısını rekor şekilde artırdığını ve tüm hisselere doğru ciddi para girişlerinin yaşandığını görmekteyiz” dedi. 

HIZLI DAVRANMA BECERİSİ GEREKİYOR

Yatırımcı olmak için çok hızlı davranma becerisi gerektiren al-sat yapmak yerine uzun vadeli ve hisse bazlı potansiyel değere yatırım yapmanın doğru yol olacağını belirten Cüneyt Paksoy, şunları kaydetti: “Bunlara dikkat etmedikçe borsada yaşanacak geri çekilmeler ve hatta büyük ölçekli hisselerle yaşanacak yükselişlerde bile yan hisselerde yüksek oranlı zarar etmek bireysel hesaplar için en büyük tehlike olarak öne çıkmaktadır.”