MİRAY ÇİMEN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kooperatifleri ekonominin bir parçası haline getirmek amacıyla harekete geçti. Bakanlığın hazırlandığı kanun taslağına göre, Türkiye'de sosyal kooperatifçilik hayata geçirilecek. Engelli, kadın, uzun süreli işsiz gibi grupların bir araya gelerek istihdam edilebilmeleri ve üretim süreçlerine katılabilmeleri sağlanacak. Ayrıca, tarım satış kooperatifleri ve birliklerine yüzde 50 faiz sübvansiyonlu ürün alım kredisi sağlanacak. Ortakların tamamının kadın olması durumunda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkabilecek.
Kırsal bölgeler canlanacak
Edinilen bilgiye göre, tarım satış kooperatifleri ve birliklerine yüzde 50 faiz sübvansiyonlu ürün alım kredisi sağlanacak. Ortaklarının tamamı kadın olan kooperatiflerde ise faiz sübvansiyonlu alım kredisi yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişecek. Sağlanacak bu kredilerle kooperatiflerin mali yapılarının güçlendirilmesi, sektörde yaşadıkları dezavantajların giderilmesi, kırsal ve bölgesel ekonomilerin canlandırılması ve istihdama katkı sağlanması amaçlanıyor.
KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
Bunun yanı sıra tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin ortak içi işlemleri yeniden tanımlanarak, bunların kurumlar vergisi istisnasından daha etkin bir şekilde yararlanması sağlanacak. Düzenlemeyle kooperatifler ve birliklerinin katma değeri yüksek ürünler üretmelerinin teşvik edilmesi, ülke ekonomisine ve kamuya katkılarının artırılması hedefleniyor.
Sertifika programı var
Bakanlık Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin belirlediği kooperatifçilik ilkeleri arasında yer alan “Eğitim, Öğrenim ve Bilgilendirme” ilkesinden hareketle yeni bir programı da hayata geçirecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ortaklığında “Kooperatifçilik E-Sertifika Programı (KOOP-ES)” hazırlandı. Programla vatandaşların bilinçli kooperatifçilik yapmaları, ortakların haklarını ve yükümlülüklerini bilmeleri, uluslararası iyi kooperatifçilik uygulamalarının Türkiye'de yaygınlaşması bekleniyor. KOOP-ES’e ilişkin tüm çalışmalar 2017 yıl sonuna kadar tamamlanacak.
Esnaf da birleşecek
Taslakla yeni tür kooperatiflerin kurularak vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verilmesini de amaçlıyor. Bu kapsamda perakende sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların kooperatif çatısı altında bir araya gelmeleri teşvik edilecek. Bu şekilde bunların ölçek ekonomisinin getirdiği maliyet avantajı sayesinde büyük firmalarla rekabet edebilmeleri sağlanacak.
5 YILLIK YENi STRATEJİ
Bakanlık ayrıca Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı tamamlarken, 2017 sonuna kadar yerel kalkınmayı sağlama vizyonuna sahip olacak yeni bir strateji belgesi hazırlanmasını hedefliyor. Bu strateji belgesiyle kooperatifçilikte 5 yıllık yeni strateji belirlenecek.