'Sosyal konuta 126 bin başvuru'

24 TV'de sosyal konut projeleriyle ilgili son bilgileri paylaşan Bakan Murat Kurum, 50 bin sosyal konut için 126 bin başvuru yapıldığını, hedeflerinin 2023’e kadar 250 bin konut üretmek olduğunu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 TV'de yayınlanan Basın Ekspres programında Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'nun sorularını yanıtladı. Başkan Erdoğan'ın müjdesini verdiği 50 bin sosyal konutla ilgili son bilgileri paylaşan Bakan Kurum, "388 TL’den başlayan taksitlerle 2+1 konutlar veriyoruz. Sosyal konuta 126 bin başvuru yapıldı. 2023’e kadar 250 bin sosyal konut üretmek hedefimiz" dedi. 

81 İLDE YAPACAĞIZ

50 bin konutun ilk adım olduğunu anlatan Kurum, "Şu an 67 ilimizde çok yakın zamanda 81 ilimizde sosyal konut uygulamasını yapıyor olacağız. Zemin artı 3-4 katı geçmeyen ecdadın tarif ettiği yatay mimari esaslı projeler geliştireceğiz" diye konuştu. 

TEMELİ 10 GÜN SONRA

Kartal'daki göçük sonrası çevredeki 10 binadan çürük çıkan 9'unun da yıkıldığını anlatan Kurum, "Kira yardımı yaparak onları başka yere naklettik. 10 gün sonra yeni binaların temelini atacağız. 16 ay sonra da sağlam güvenli sosyal donatıları olan binaları onlara teslim edeceğiz" şeklinde konuştu. 

SIFIR ATIKLA 100 BİN İSTİHDAM

'Sıfır atık' projesini anlatan Kurum, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu Sn. Emine Erdoğan himayelerinde başlatılmış bakanlığımızca yürütülen bir proje. Bu bir kadın hareketi... Sıfır atık projesiyle yıllık 20 milyar tasarruf sağlayacağız ve 2023’e geldiğimizde 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. 42 milyon ağacı kesilmekten kurtaracağız. 25 kuruşun kıymetini plastik poşette anladık. Plastik poşet kullanımında yüzde 70 azalma var. Hedefimiz bunu yüzde 90 azaltmak. 2021'de depozito uygulamasına geçeceğiz. Pet şişeyi dönüşüm kutusuna atacağız, kontör yükleyeceğiz, nakit, çikolata alabileceğiz."

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Emlakbank'ın BBDK'nın izniyle faaliyete geçtiğini kaydeden Murat Kurum, şöyle konuştu: "Emlakbank, bilgi birikimiyle gayrimenkul sektörüne destek olacak. Kentsel dönüşümde düşük faizli kredi verecek. İthal ikameli malları ülkemizde üretecek olanlara ortak olacak ya da düşük faizli kredi verecek. Sosyal kiralık konut projemiz var o konutların yapılmasına katkı sağlayacak."

En büyük sorun terörse ikincisi kentsel dönüşüm

"Vatanın en büyük birinci sorunu terörse ikincisi kentsel dönüşümdür" diyen Bakan Kurum, şöyle konuştu: "Sahadaki problemleri gördükçe harekete geçtik. İstanbul'da 4-5 milyon arası konut var. Bunun yarısının riskli olduğunu düşünüyoruz. 6.7 milyon bina kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılmalıdır. 1.5 milyonu acil. Hazırladığımız Türkiye'nin Mekansal Staretjik Plan içerisinde şehirlerimizin bina yapılarını, yeşil alanlarımızı, yollarını planladık. Bu plan dışında hiçbir yapıya izin verilmeyecek. Her önüne gelen bina yapamayacak. Böylece vatandaşımız mağdur olmayacak."