AKŞAM GAZETESİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon programının öngördükleri çerçevede yürüdüğünü belirterek, sorunların farkında olduklarını söyledi. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı'na katılan Şimşek "Sorunların farkındayız ve gerekli tedbirleri zamanında alıyoruz. Programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonu indirerek finansmana erişimin önünü kalıcı bir şekilde açacağız. Reel sektörün güçlü bir şekilde büyümesinin önünü açacağız" dedi. Şimşek "Uyguladığımız ekonomik programın geçici yan etkilerini yönetmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İKİ ŞOK YAŞADIK
Mart ayından bu yana iki tane büyük önemli şok yaşadıklarını dile getiren Şimşek, buna rağmen programın dayanıklı olduğunun ve kırılganlıkların azaldığını ortaya koyduğunu söyledi. Şimşek, rezervlerdeki artıştan, KKM'nin bakiyesindeki azalıştan, ülke risk priminin düşüşünden, kurdaki oynaklığın azalmasından bahsederek, programın rayında olduğunu, iç ve dış şoklara karşı Türkiye'ye dayanıklılık anlamında önemli katkılar sağladığını vurguladı.
KÖTÜMSER OLMAYIN
Şimşek, ABD yönetiminin açıkladığı gümrük tarifelerine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: "ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı tarife en düşük tarife. Bunun sayesinde muhtemelen Türkiye Asya'dan, Avrupa'dan imalat sanayisi yatırımları çekecek ve bu imalat sanayisi yatırımları sayesinde Türkiye'nin küresel arz, yani küresel tedarik zincirindeki konumu güçlenecek. Onun için yapısal olarak Türkiye'ye baktığınız zaman kötümser olamazsınız. Neden? Çünkü mevcut sorunları aşacak güçlü bir program uygulaması var. Küresel gelişmeler Türkiye'nin lehine. Gerek bankacılık gerekse imalat sektörü olarak sadece kısa vadeli ve geçici sıkıntıları odaklanıp, uzun ve orta maddeli fırsatları görmemezlikten gelmemizin bize faydası yok. Tam aksine geleceğe iyimser ve olumlu şekilde bakmanın faydası var."
HESABINIZI YAPIN
Bakan Şimşek "Bugün itibarıyla dezenflasyon programının rayında olduğunu, öngörülebilir çerçevede devam ettiğini ve kararlı bir şekilde uygulanacağının altını çizmek istiyorum. Reel sektör hesabını buna göre yapmalı" dedi.
KREDİLER BİR SÜRE BÖYLE DEVAM EDECEK
Bakan Şimşek'in açıklamalarından bazı satır başları şöyle:
Veri merkezleri konusunda ciddi bir ilgi var, yakında önemli bir yatırım açıklanabilir.
Kredi büyüme limitleri bir süre daha böyle kalacak.
Ekonomi yönetimi olarak yıl sonu enflasyonunun tahmin aralığı içinde gerçekleşeceğine samimi bir şekilde inanıyoruz, gerçekleşmesi için de ne gerekiyorsa yapıyoruz.
Yüzde 70 ihtimalle enflasyon bu sene yüzde 24 orta nokta olmak üzere bandın içinde olacak.
Harcama disiplininde hiç tereddüt olmasın, bütçe harcamaları öngörülen çerçevede olacak.
IMF tanımına göre rezerv yeterliliğine oldukça yakınız.
PKK terör örgütünün kendini feshetmesi, silahsızlanması, ki başarıldığında bu Türkiye için, bölgemiz için, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacak. Henüz piyasalar bu konuya odaklanmış değil. Ama bu çok kritik bir gelişme, çok olumlu bir gelişme.
Küresel savunma harcamalarının artması savunma sanayimiz için önemli bir fırsat.