‘Son fırsat' ilanları cirit atıyor! Seçim fırsatçıları evde panik havası peşinde

Bazı emlakçılar konutta yaşanan durgunluğu aşmak için ‘seçim öncesi son fırsat' ilanlarıyla sahneye çıktı. Uzmanlar uyarıyor: Satıcılar ‘seçimden sonra zam yapacağım' algısıyla evini elden çıkarma peşinde.

ARZU KURUM

Konut satışlarının düştüğü, fiyat artışlarının önüne geçilemediği gayrimenkul sektöründe yeni bir panik havası oluştu. Seçim sonrasında döviz artışı olacak ve fiyatlar daha da artacak algısının pompalandığı sektörde, birçok emlak satış sitesinde, 'seçim öncesi alana kazandırır, seçim öncesi son fırsat, seçim öncesi fırsat pazarlık yok, seçimlere kadar geçerli' gibi ilanlar verilmeye başlandı. Konuyu değerlendiren sektör temsilcileri, satıcıların 'bu fiyatlarla şimdi aldın aldın, almadın seçim sonrası fiyatı artıracağım' havası yaratarak mülkünü bir an evvel elden çıkarmak istediğini kaydediyor. Uzmanlar, bunun yanlış bir algı olduğunu ve seçim sonrası fiyatların hızla artmayacağını öngörüyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi Nilüfer Kas, konut stokunun 6 Şubat öncesi 500 bin iken deprem sonrasında 750 bine kadar yükseldiğini hatırlatarak, "Yüzde 50'lik bir artış oldu. Mart ve nisan aylarında konut satışlarında ciddi bir düşüş var. Özellikle nisanda yüzde 35'lik bir düşüş var. Doğal olarak satıcılar bir panik havasına girdi. 'Acaba mülkümüz satılmayacak mı' endişesine kapıldılar" dedi.

'BU FİYATA ALDIN ALDIN'

Seçimin ikinci tura kalmasının da bu süreci uzattığını anlatan Kas, o nedenle birçok kişinin hesabını seçim sonrasındaki ekonomiye göre şimdiden yapmanın derdine düştüğüne işaret etti. Seçimden sonra 'döviz artacak, ona göre pozisyon alalım' algısının yaratıldığını ifade eden Kas, "Özetle satıcılar verilen bu ilanlarla, alıcılara şu mesajı vermek istiyor aslında: 'Şimdi bu fiyata aldın aldın, almadın seçimden sonra ben bu fiyatı artıracağım' diye konuştu.

"YÜKSELİŞ OLMAZ"

"Ama işin gerçeği bu olacak mı, bu muğlak bir durum" diyen Kas, "Ben sektörün bir temsilci üyesi olarak şunu net olarak söyleyebilirim: Bu kadar durağan bir piyasada fiyatların, satıcıların döviz arttı diye hızla artacağına inanmıyorum. Öncelikle piyasanın bir kendini toparlaması, talebin artmış olması lazım. Bir kere banka konut kredilerinin tamamen durmuş olması, piyasanın da bir anlamda frenlemiş olması anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

FİYATLARDA 'SON FIRSAT' YOK

Haziran ve mayıs ayı verilerinin geldiğinde konut satışlarının daha fazla düştüğünün görüleceğine dikkati çeken Kas, şunları kaydetti: "Bir önceki yıla göre yüzde 40'ları göreceğiz. Bu da satıcılara fiyatlarla oynama zaten piyasa durgun' mesajını verecektir. O nedenle şu andaki ilanlarda verilen 'seçimden önce, fırsat fiyatlar' kısmı aslında doygun fiyatlardır. Bir fırsat söz konusu değil. Onların evdeki hesabı çarşıya uyacak mı seçim sonrası göreceğiz. Ben onun olacağına inanmıyorum."

28 MAYIS'TAN SONRA COŞKULU ARTIŞ OLMAZ

Bazı kişilerin pazarlık gücünü artırmak için 'son fırsat' ilanlarına başvurduğunu aktaran İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da "Seçim sonrası fiyatlarda büyük bir artış beklemiyoruz. Fiyatlar bir süre sabit kalır sonra gevşer" dedi. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise seçim sonrası fiyatlarda eskisi kadar coşkulu bir artış beklemediğine vurgu yaptı.