EYT'de milyonların beklediği 3 formül: Maaş borçlanması detayı...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar tüm Türkiye'nin yakın takip ettiği konular arasında ilk sırada yer alıyor. 1999 yılı öncesi sigorta başlangıcı olanların yararlanacağı EYT ile ilgili 3 formül ön plana çıkıyor. EYT yasasından faydalanmak isteyen kişiler borçlanma detaylarını merak ediyor. Öte yandan TBMM tatile gireceği için EYT düzenlemesi 2023 yılına kalacak. İşte milyonların beklediği yasada öne çıkan 3 formül...

Türkiye'nin asgari ücretten sonraki ilk gündem maddelerinden birisi olan EYT ile ilgili çalışmalar devam ediyor. EYT son dakika gelişmeleri Emeklilikte Yaşa Takılanlar için büyük önem teşkil ediyor. EYT için 3 formül ön plana çıkıyor. 8 Eylül 1999 öncesi şartlar arandığı taktirde erkeklerin 25 kadınların 20 yıllık süreyi doldurması ve 5000 gün prim yatırması gerekiyor. İşte EYT bekleyenler için düzlüğe çıkaracak 3 formül...

EYT SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Asgari ücretten sonra Türkiye'nin ana gündem maddesi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için büyük bir çalışma yürütülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "EYT ile ilgili teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere" ifadelerine yer verdi. Yasadan yararlanmak isteyenler de tüm borçlanma detaylarını merak ediyor.

SİGORTALIYI EYT'Lİ YAPACAK 3 YOL VAR

Sabah'ın haberine göre; EYT için 3 borçlanma detayı göze çarpıyor. Borçlanma yöntemi yasada belirtildiği gibi sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için geçerli oluyor.

Birincisi sigortadan önceki askerlik borçlanmalarında yaşanıyor. Sigortadan önce yapılan askerlik süreleri borçlanıldığında bu fıkra hükmü gereği işe başlangıç tarihi borçlanılan askerlik süresi kadar geri çekiliyor. Örneğin 1 Ocak 2000 yılında sigortalı çalışmaya başlamış bir kişi eğer askerliği bu tarihten önce yapmışsa 123 aylık borçlanma ile işe giriş tarihini 1 Ocak 1999 tarihine geri çekebiliyor.

İkincisi ise yurtdışı borçlanmalarda gerçekleşiyor. Türkiye'deki sigorta başlangıcı yurtdışına gittikten sonra olanlar, yani önce yurtdışında çalışıp sonra Türkiye'de sigortalı olanlar, yurtdışı borçlanma yaptıklarında Türkiye'deki sigorta tarihlerini borçlandıkları gün kadar geri çekebiliyor.

Üçüncü konu ise annelerin sigortadan önceki doğumlarında gerçekleşiyor. Normalde sigortadan önceki doğumlar borçlanılamıyor. Ancak staj burada istisna sayılıyor ve staj sonrası yapılan doğumlar kabul ediliyor. Burada staj ile normal sigortası arasındaki doğumunu borçlanan bir anne işe giriş tarihini borçlandığı gün kadar geri çekebiliyor.