Son 11 yılın rekoru

Pandemide artan iletişim ihtiyacı Turkcell'e rekor büyüme getirdi. Faturalı müşteri sayısı son 11 yılın rekorunu kırarken, internet trafiği de % 76 arttı.

Turkcell, 2020 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Grubu'nun toplam gelirleri, geçen yıla göre yüzde 15.8 artışla 29.1 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin 2020 yılı net karı da yüzde 30.5 artışla 4.2 milyar TL'ye çıktı. Basın toplantısı düzenleyen Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan "Yılı 1.1 milyon net abone kazanarak noktaladık. Faturalı abone bazımız ise 1.6 milyon net müşteri kazanımı ile son 11 yılın rekorunu kırdı" dedi.

Pandemi döneminin iletişim verilerini de paylaşan Erkan "2019 yılına göre, toplam internet trafiğimizde yüzde 76, mobil data trafiğimizde yüzde 66, Superbox trafiğimizde yüzde 292, sabit bireysel trafiğimizde yüzde 67 ve ses trafiğimizde yüzde 5'lik artışlar gözlemledik. Paycell'deki yıllık işlem hacmi 9 milyar TL'ye, kullanıcı sayısı 4.7 milyona çıktı" diye konuştu. Erkan dijital servislerdeki büyümenin ise yüzde 26 olduğunu söyledi.

Her yıl 1 milyon yeni müşteri hedeflerine 2021 yılında da ulaşmayı ve ayrıca 500 bin yeni haneye fiber altyapı kazandırmayı hedeflediklerini belirten Erkan, "2021 yılı için yüzde 14–yüzde 16 bandında gelir büyümesi hedefliyoruz. Ayrıca 2020 yılında yüzde 18.5 olan operasyonel yatırımlarımızın gelire oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşecek" diye konuştu.

DIŞI SİZİ İÇİ BENİ YAKAR

Erkan, abonelik kısmındaki süreçlerin yavaşlığına yönelik gelen soruya ise "Abonelik işlemlerinin dışı sizi içi beni yakar. Bu işleri en önce bizim sektörümüzün yapması gerekiyor. Un, yağ, şeker her şey var. Ancak yönetmeliğin biraz önce çıkması lazım ki biz de orada bir boşluk varsa o boşluğu kapatalım. Başka bir sektörün bizden hızlı olması bu sektörün önemli bir şirketinin Genel Müdürü olarak beni üzer. O yüzden düzenleyici kurumlarım hızlı hareket etmesi konusunda çağrıda bulunuyorum" yanıtını verdi.

WHATSAPP'TAN SONRA BİP'E 28 MİLYON YENİ ABONE

WhatsApp konusunda geçen ay yaşanan yeni gizlilik sözleşmesi tartışmalarına da değinen Murat Erkan, WhatsApp'ın son hareketinden sonra, BiP'in 28 milyon yeni kullanıcı kazandığını ve bunların yaklaşık yüzde 60'ının da yurtdışından geldiğini söyledi. Erkan Whatsapp konusunda ise "Bir başkasının bedel ödemeden üzerimden para kazanmasına izin vermeyeceğim. Bunu Murat Erkan olarak söylerken, Turkcell üzerinden de para kazanmasına müsaade etmeyeceğim. Kimsenin bedelini ödemeden bunlara erişmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkelerin de buna müsaade etmemesi lazım. Zaten Avrupa da Çin de kapıları kapatıyor. Kapıları en son kapatan en çok kaybeder" dedi.

HEPSİNİ ŞİRKET YAPTIK İSTEYEN ORTAK OLABİLİR

Erkan, 2020 yılında dijital servisleri yeniden yapılandırdıklarını hatırlatarak, BiP, TV+, fizy, lifebox gibi uygulamaların her birini daha etkin yönetebilmek ve stratejik olarak değerlendirebilmek amacıyla ayrı birer şirket olarak yeniden yapılandırdıklarını anlattı. Erkan "Böylece bu hizmetlerin global anlamda yatırımcı çekmesi konusundaki engelleri kaldırmış olduk. Şimdi isteyen yatırımcılar istediği şirketimize ortak olabilir. İsteyene bu şirketlere kontrolün çoğu bizde kalmak kaydıyla kapımızı kapatmayız, bu operatör de olabilir, yatırımcı da olabilir. Turkcell'in en az 7-8 tane değerli varlığı var. Ancak burada uygun koşulların oluştuğunu görmemiz lazım" dedi.