ŞENAY BÜYÜKKÖŞEDERE
Son günlerde konut sektörü yine 'balon' tartışmalarının hedefinde. Arz fazlası iddialarına, bir de 'fiyatlar geri gidiyor' söylemleri eklendi. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı konumunda olan Emlak Konut GYO'nun genel müdürü Murat Kurum'a sektörde kriz iddialarını sorduk. Kurum, "Son 1 ayda piyasaya 4.200 konut, 5.5-6 milyar TL'lik iş sürdüklerini belirterek, "1 ayda 2 bin konut sattık, ne balonu, ne krizi…" diye yanıt verdi.
Son günlerde 'balon' iddiaları tekrar gündeme geldi. Sektörde bir arz fazlası var mı?
Türkiye'nin en büyük GYO'su olarak, piyasada sinyalleri en doğru alacak kurumuz. Elbette ülkemiz zor bir süreçten geçti. Ancak yoluna daha güçlü bir şekilde devam ediyor. Biz son 1 ayda piyasaya 4 bin 200 konut sürdük. Gebze’de 1.800 konut için satışa çıktık, 3 kat talep geldi. Ve tamamı satıldı. Ardından Ankara Mühye'de Başkent projemizi satışa sunduk. 1 haftada 200 konut satıldı. Yani 1 ayda 2 bin konut sattık. Sanırım bu, kriz söylemlerine en iyi yanıt olur. Orta ve orta altındaki konut ihtiyacı bitmedi ki. Türkiye'de sadece nüfus artışından, köyden kente göçten, yılda 600 bin konut ihtiyacı var. Kentsel dönüşümü, yenilenmesi gerekenleri koyduğunuzda bu sayı 1 milyona çıkıyor.
Bir de 'konut fiyatları düştü' deniyor...
Fiyatlar şu an aynı ancak maliyet girdilerine baktığınızda dolardaki artıştan dolayı inşaat maliyetleri arttı ve bu artış, fiyatlara yansıtılmadı. Son 1 ayda dolarda yüzde 15 oynama oldu. İnşaatın yüzde 50’ye yakını dolara endeksli malzeme. Şu an inşaat maliyetlerine direkt yüzde 10-15 yansıdı. Müteahhit burada yüzde 10-15 kârından feragat ediyor, fiyatları artırmıyor. Bırakın artırmamayı bir de faiz oranlarını aşağı çekerek, cazibe yaratmaya çalışıyor. Dolayısıyla konut fiyatları düşmedi ama şu anda olması gereken rakamın yüzde 25-30 altında.
ALIM İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Bu tüketici için bir fırsat mı?
Hem de büyük bir fırsat. Bugün sunulan kampanya oranları, ödeme şekilleri oldukça uygun. Bankalara baktığımızda faizler 0.90 - 1 arasında gibi görünse de şu an hiçkimse bu rakamları telaffuz bile etmiyor. Herkes 70’lere 60’lara 80’lere çekmiş durumda. Bizim 15 Temmuz’dan sonra yaptığımız kampanya bir milat oldu. Biz faizi 0.70’e çekince, o bir sınır oldu. Birçok projede bu faiz oranlarının üstüne çıkmıyorlar, çıkamıyorlar. Dolayısıyla sektör her türlü fedakarlığı yapıyor. O yüzden konut almanın zamanı.
İnşaatçılar para kazanmıyor mu bu koşullarda?
Ben bir çok inşaat firmasının şu an para kazandığını düşünmüyorum. Büyükler de orta ölçekliler de çok küçük kârlarla veya kârsız çalışıyorlar. Bizim her zaman söylediğimiz bir şey var. Sektörümüz için, çalışan işçiler için devam etmesi lazım.
Alsancak projesi 3 milyarı bulacak
İzmir'de de yeni bir anlaşma imzaladınız. Nasıl bir proje yapacaksınız Alsancak'ta?
Evet. Geçen hafta Tariş’le bir protokol yaptık. Alsancak’ta 140 bin metrekare arsaları var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu binaların yenilenmesi için protokol imzaladık. Biz, onlara asgari 820 milyon TL hasılat önerdik. Yüzde 80’i onların, yüzde 20’si emlak konutun olacak şekilde bir protokol yaptık. Bu, toplam değeri 3 milyara varabilecek çok önemli bir proje. Burası, Kordon'un devamı niteliğinde, içinde alışveriş alanlarının, kültür merkezlerinin, her türlü sosyal donatının, konutun, otelin, hastanenin olduğu, şehrin yeni merkezini oluşturacak bir yaşam alanı olacak.
Sektörü canlı tutmalıyız
Son 1 ay içinde bu 3'üncü projeniz. Totalde nasıl bir tablo çıkıyor ortaya?
Ankara Başkent, 1.5 milyar lira seviyesinde bir proje. Gebze de 1.5 milyar lira. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda son 1 ayda piyasaya 5.5-6 milyar TL’lik iş sürdük diyebiliriz. Bu dönemde sektörü canlı tutmamız gerekiyor. Bunun için hiçbir işi bekletmeyeceğiz.
Yabancıya satış 2017'de bu seneyi aşar
Yabancıların bakışı nasıl, 2017'de yabancıya konut satışında artış bekliyor musunuz?
Yabancıya oturum izni verilmesi çok önemli. Cari açığımız var. Yabancının gelip buradan döviz bozdurarak konut alması ise bir nevi ihracat. Bizim her yıl yüzde 15-20 yabancıya konut satışımız oldu. Oturum izni, vatandaşlık gibi gelişmeler de talebi artıracaktır. Yabancı açısından baktığımızda, Türkiye 15 Temmuz’u yaşamış, ülkesine demokrasisine sahip çıkmış bir ülke. Suriye’de, Libya’da Irak’ta problemler yaşanmış. Oralardaki problemler burada da yaşatılmak istenmesine rağmen, Türkiye dimdik ayakta durmuş. Bunlar yabancı için çok önemli. Ortadoğu’da paraları güvende değil, onlar da yurtdışında güvenli liman dedikleri yerlerde değerlendiriyorlar. Bir de Türkiye'yi kendilerine yakın görenler var. Ve yaşamak için Türkiye gibi hem müslüman hem modern bir ülkeyi tercih ediyorlar. Ben 2017 yılında yabancıya konut satışının 2016'nın üstüne çıkacağını düşünüyorum.
Nişantaşı'ndaki Marmara Üniversitesi arazisi ihaleye çıkıyor
2017'de ihaleye çıkacak kıymetli araziler var mı ?
Başakşehir, Halkalı, Zeytinburnu ve Hoşdere’deki arazilerimizin ihalelerini yapacağız. Bir de Şişli Nişantaşı'nda Marmara Üniversitesi’nden protokol’le aldığımız yerin ihalesi olacak.
Ne kadarlık ihale olur toplamda?
Arsa değeri olarak 1.5 milyarlık yeri ihale ederiz. Bu da 10 milyar TL’lik iş yapacağımız anlamına gelir.
Ağustos böceğiyle karınca
Bu arada 2016’ya dair kâr hedefinizi olumlu yönde revize ettiniz...
Sene başında kâr hedefimizi 1.5 milyar TL olarak belirlemiştik. Bu rakamı 1.800 milyor TL olarak revize ettik. Ağustos böceği, karınca hikayesideki gibi, şimdiye kadarki çalışmalarımızın meyvalarını topluyoruz.
Fiyatlar % 30- 40 artacak
Mevcut fiyatlar tüketici için bir fırsatsa, yakında konut fiyatlarında artış mı görünüyor?
Geçmiş yıllara da baktığınızda böyle kampanya dönemlerinden sonra, piyasa normal seyrine döndüğünde konut fiyatları hep artmıştır. 2001’den sonra da 2008'den sonra da böyle oldu. 1 yılda yüzde 30-40’lara varan artışlar yaşandı. Aynısı yine yaşanacak. O yüzden fırsat diyorum zaten...