Somut adımlar atılmaya başlanıyor! Savunma sanayii kuantuma kapı araladı

Kuantum teknolojilerinde nihai hedefin kuantum bilgisayarlar olduğunu belirten Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin ilk Kuantum Araştırma Merkezi'nin de yakında faaliyete başlayacağını söyledi.

TÜRK savunma sanayiine kuantum dahil bir dizi yeni teknoloji kazandırılacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2022 yılında başlatılan 8 araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projesi için dün Ankara'da imza töreni düzenlendi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, Ar-Ge odak teknoloji yol haritaları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin kısa ve uzun dönem ihtiyaçlarını karşılamak için 2012 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile Ar-Ge çalışmalarının çok daha hızlı ve dinamik şekilde yürütülebileceği yeni bir yapı oluşturulduğunu söyledi. Sözleşme aşamasına gelen 8 Ar-Ge projesi vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmasına öncelik verdiklerini vurgulayan Demir, kuantum teknolojilerinin dünyanın gündeminde olan, son zamanlarda çokça konuşulan konular arasında olduğunu söyledi. Alışılan teknolojilerden daha hızlı ve güçlü sistemlerler olan kuantum teknolojisi denilince akla ilk kuantum bilgisayarlar geliyor. Günümüzde, lazerler, tranzistörler, yarı iletken cihazlar ve MRI görüntüleyiciler gibi kuantum teknolojileri kullanan cihazlar bulunuyor.

NİHAİ HEDEF; BİLGİSAYAR

Anlaşması imzalanan 8 proje; Çağın, Kuantum Lidar, Kuantum Radar Projesi, Süperörgü Projesi, Mira Projesi, Yonca Projesi, Karınca Projesi ve Göksu Projesi'nden oluşuyor. Demir, başlatılan projelere ilişkin şunları söyledi: "Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip, adımlarını atmak üzere harekete geçtiğimizi bildirmek istiyorum. Kuantum teknolojileri artık bir konuşma mevzuu olmaktan çıkarıp somut projelerin başlangıcını yapmış oluyoruz. Lidar ve Kudar projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir. Her zaman söylüyoruz; 'görülmeden görmek, vurulmadan vurmak' diye. İşte bu projeler bu anlamda bize katkı sağlayacak. Lidar ve Kudar projeleri ile kritik bir teknoloji alanına doğru adım atmış, kritik bir eşiği dünyanın birçok ülkesinden önce aşmış olacağız. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetini yakında başlatmayı düşünüyoruz. Bu faaliyet başladığında burada önemli adımlar atılacaktır. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise kuantum bilgisayarlardır. Tek çekirdekli mikro işlemci geliştirilmesine dayanan Çakıl projemizi başarıyla tamamladık. Yonca projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz."

8 YENİ AR-GE PROJESİ HANGİLERİ?

Kuantum bilgisayar, kuantum fi ziğinin özellikleriyle milyarlarca ihtimali aynı anda hesaplayabiliyor, klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı ve gelişmiş özellikleri bulunuyor

■ ÇAĞIN PROJESİ: Başkanlık tarafından 2022 yılında Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisi'nin geliştirilmesi için başlatıldı.

KUANTUM LİDAR: Çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefl eri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici Lidar geliştirilmesi için başlatıldı.

KUANTUM RADAR PROJESİ: Ülke güvenliği için klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefl eri tespit edebilen radar geliştirilmesi için başlatıldı.

SÜPERÖRGÜ PROJESİ: Geçen yıl ayrıca orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları'nın milli olarak geliştirilmesi için hayata geçirildi.

MİRA PROJESİ: Hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere ataletsel sensörlerin milli olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için hayata geçirildi.

YONCA PROJESİ: Özgün çekirdek ile milli işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla çok çekirdekli mikro işlemci geliştirilmesi için başlanıldı.

KARINCI PROJESİ: Sivil ve askeri araçlara V2X haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla başlanıldı.

GÖKSU PROJESİ: Ultra geniş bant haberleşme ile sürü sistemleri için göreli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için çalışmalarına başlandı.