Söğüt Altın Madeni'ne 450 milyon dolar yatırım

GÜBRETAŞ Maden AŞ ile Ziraat Bankası ‘Söğüt Altın Madeni Projesi'nde işbirliği için imza attı. Madende yıllık 6-7 ton civarında altın üretilmesi planlanıyor.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) iştiraki GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ ile Ziraat Bankası arasında, Söğüt Altın Madeni Projesi'ndeki altın kaynağının ülke ekonomisine kazandırılması için işbirliği ve kredi sözleşmesi yapıldı. Tarım Kredi Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, iki kuruluşun da tarımın finansmanı noktasında aktif rol aldığına dikkati çekti.

YILLIK 6-7 TON ÜRETİM

Poyraz, şöyle konuştu: "Bizim işbirliğimiz sadece tarım boyutuyla sınırlı değil, gelişen Türkiye şartlarında farklı sektörlerde de fırsat buldukça ortak projeler geliştiriyoruz. Bugün, Tarım Kredi'nin en büyük iştiraki olan GÜBRETAŞ'ın alt şirketi olarak kurulan GÜBRETAŞ Maden AŞ'nin Söğüt Altın Madeni Projesi'nin finansmanıyla ilgili toplandık. Bu sene kullanılmak üzere 135 milyon dolarlık bir limit tahsisi olmuştu. Bundan sonraki dönemde de Söğüt Altın Madeni Sahası'nın işletilmesi, yatırımların yapılması noktasında finansman ihtiyacını Ziraat Bankası öncülüğünde temin etmek için işbirliğine girmiş olacağız." Poyraz, altın madeninde 450 milyon dolarlık yatırım öngördükleri bilgisini vererek, "Akbaştepe ve Korudanlık olarak iki ayrı cevher sahasındaki çalışma alanlarında, inşallah hızlı bir şekilde süreçleri tamamlayıp üretime geçtikten sonra, yıllık yaklaşık 6-7 ton civarında altın üretmeyi planlıyoruz" dedi.

GÜBRETAŞ VE ZİRAAT İMZAYI ATTI

Alpaslan Çakar (solda) ve Fahrettin Poyraz, imzaları attı. Çakar, "Projenin tamamında yer almak üzere planlamalarımızı yaptık" dedi.

CARİ DENGE VE İSTİHDAMA KATKI

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar da, yaptığı açıklamada, bu projenin cari dengeye ve istihdama da olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Çakar, "Bu proje altının çıkarılmasına ve işlenmesine yönelik bir proje" ifadelerini kullandı.

3.5 MİLYON ONSLUK KAYNAK R

PORLANDI

Hukuki sürecin Aralık 2019'da tamamlanmasının ardından sahanın her türlü hakkı GÜBRETAŞ adına tescil edildi. Bu yılın mart ayında söz konusu ruhsat sahası GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ'ye devredilmiş oldu. Maden sahasında yapılan tetkikler sonucu 1 milyon 920 bin onsu rezerv olmak üzere toplamda 3.5 milyon ons altın kaynağı raporlanmış bulunuyor.