SOCAR'dan 15 yılda 18 milyar $ yatırım

SOCAR Türkiye CEO'su Elchin Ibadov, 2008'de Petkim özelleştirmesi ile Türkiye'ye girdiğini belirterek “O tarihten sonra Socar'ın yaptığı yatırımlardan Azerbaycan'a bir kuruş kâr aktarılmadı. 18 milyar lira yatırım yaptık” dedi.

Akşam

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı SOCAR Türkiye, faaliyet göstermeye başladığı 15 yıllık süreçte yatırımını 18 milyar dolara ulaştırdı. SOCAR Türkiye CEO'su Elchin Ibadov ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, SOCAR Türkiye'nin Aliağa'da yer alan üretim tesislerine yönelik gerçekleştirilen saha gezisine katılan basın mensuplarıyla bir araya gelerek SOCAR Türkiye'nin yatırımlarını, faaliyetlerini ve gelecek planlarını aktardı.

PARA AKTARMADIK

Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduklarını belirten Ibadov "Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığımız 15 yıllık süre zarfında yaptığımız yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki toplam yatırımımızla, grup şirketlerimizde çalışan 5 bin 300 yetkin insan kaynağımızla Türkiye'nin ekonomisine, sanayisine ve toplumsal kalkınmasına uzun yıllar hizmet etmeye kararlıyız" dedi. Socar'ın, 2008'de Petkim özelleştirmesi ile Türkiye'ye girdiğini belirten İbadov, "O tarihten sonra Socar'ın yaptığı yatırımlardan Azerbaycan'a bir kuruş kâr aktarılmadı. Tüm gelir Türkiye'deki yatırım için harcandı. 2 milyar dolarlık satın almanın ardından 6.1 milyar dolar daha yatırım yaptık" dedi.

HALKA ARZ PLANI VAR

SOCAR Türkiye CEO'su Elchin İbadov, SOCAR'ın iştiraki olan Star Rafineri'nin halka arzı için şirketin değerini bulması gerektiğini belirterek, "Star'ı düşük değerle halka arz etmek istemiyoruz. Star Rafinerisi'nin 3-4 yıl peş peşe iyi üretim ve kâr sağlaması gerekiyor ki değerini bulsun" diye konuştu.

8 PETKİM DAHA LAZIM

SOCAR Türkiye R&P İş Birimi Başkanı Anar Mammadov ise Türkiye petrokimya üretiminin yüzde 12'sini karşılayan Petkim'in 3,6 milyon ton üretimi ile 2 bin 339 çalışanı olduğunu belirterek "Türkiye'nin petrokimya ihtiyacının karşılanması için 8 Petkim daha lazım" diye konuştu. Mammadov BP ile birlikte planladıkları petrokimya yatırımının BP'nin dünya genelinde petrokimya üretiminden çekilmesiyle askıya alındığı bildirdi. Mammadov, 2023'te yatırım planları olmadığını ancak stratejik olarak her olasılığın değerlendirildiğini vurguladı.