Socar yeni yatırım için kolları sıvadı: ikinci Petkim geliyor

'Bizim için Türkiye'nin alternatifi yok' diyerek yatırımlarına devam eden Socar, ikinci bir Petkim kurma yolunda. Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, hükümetle görüşme halinde oldukları 'kimya parkında' petrokimya ürünleri üretileceğini söyledi.

NURİYE DOĞU

2008 yılında özelleştirme kapsamında sanayi devi Petkim'i satın alarak Türkiye yolculuğuna başlayan ve Azerbaycan'dan sonraki en büyük ülke yatırımını yapan Socar, yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Şu anda Türkiye'de Petkim, Petlim Limanı, Star Rafineri ve son aşamaya yaklaşan TANAP projesiyle faaliyetlerine devam eden Socar, yeni bir yatırım için de kolları sıvadı.

3 MİLYAR DOLARI BULABİLİR 

Bakü'de düzenlenen 24. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı için gittiğimiz Azerbaycan'da bir araya geldiğimiz Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, "Bizim için alternatifi yok" dediği Türkiye pazarına sağladıkları katkıyı artıracak ve faturası bir hayli kabarık olan enerji ithalatına ilaç olacak 'ikinci bir Petkim'in müjdesini verdi. Kurulacak kimya parkında yan ürünlerin üretilmesi planlanıyor. Türkiye'de enerji ve petrokimya ürünleri ithalatının çok ciddi maliyet getirdiğini belirten Aliyev, "Petkim Yarımadası'nda petrokimya ürünleri için yeni bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Ciddi bir şekilde hükümetle temaslarımız var, sıcak bakıyorlar" dedi. Aliyev, henüz olgunlaşmasa da yeni tesisin 'ikinci bir Petkim' olabileceğini belirtti.

Türkiye'nin alternatifi yok, 'hub' olacak

VAGİF Aliyev, Türkiye'nin enerjide 'hub' olma hedefini de tamamen destekliyor. Aliyev'in bu konudaki görüşleri net: "Türkiye'de gaz, petrol yok ama çok önemli bir avantaj var: Coğrafi konumu. Geçiş noktasında yer alıyor ve özellikle TANAP da Türkiye'nin bu hedefinde anahtar olacak. Türkiye Enerji Bakanlığı çok ciddi projeler yürütüyor. Biz de destek veriyoruz. Azerbaycan olarak bağlılığımız var. Bizim için Türkiye'nin alternatifi yok. Türkiye ciddi olarak bir 'hub' olma yolunda ilerliyor. Bölgedeki savaşlar da bir gün bitecek ve enerji her zaman gerekecek. Türkiye de böylece hep rolünü artıracak. Biz de bundan çok memnunuz."   

Bir gün bile durmadık

SOCAR, Petkim’i 2 milyar 40 milyon dolara satın almıştı. Verilen bilgiye göre bugüne kadar 730 milyon dolar yatırım yapıldı. Aliyev bu konuda, "Biz Petkim'de bir gün bile yatırımı durdurmadık. Alırken çok para verdik mi, verdik. Ama biz her zaman bu yatırımı stratejik gördük, tamamen ihtiyaçlara göre..." dedi.

2020'ye kadar 7 milyar $ daha yatırım yapacak

SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov da, "Türkiye'yi kendi evimiz gibi görüyoruz" diyerek, Türkiye'ye 2020'ye kadar 18 milyar dolar yatırım yapacaklarını hatırlattı. Gahramanov, 11 milyar dolarının tamamlandığını belirterek, şöyle devam etti: "Star Rafineri, 2018'de tamamlanacak. Ayrıca Petkim'de kurduğumuz rüzgar enerjisi santralı da Aliağa'nın enerjisinin yüzde 30'unu karşılayacak. Şu anda 14 santral devrede. Bu, Socar'ın dünyadaki ilk rüzgar santralı." 

Petrol ofisi konusu

Öte yandan Petrol Ofisi satışıyla ilgilendiklerini ancak fiyat nedeniyle çekildiklerini de anlatan Gahramanov, "Ya kendimiz bir şirket kurabiliriz ya da başka satın alma yapabiliriz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'a katkı sağladı

Azeri gazını Türkiye'den Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesi de sona doğru ilerliyor. Daha önce benzer bir proje Nabucco adıyla gündemdeydi. Aliyev, süreci şöyle anlattı: "Nabucco'dan sonuç alamayınca niye vakit harcıyoruz dedik ve TANAP doğdu. Başta projede bürokratik sorunlar yaşandı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulunca, 'Bu proje kesin olacak' diyerek, projeye büyük katkı sağladı."

İnşaatın %73'ü tamamlandı

TANAP'tan Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz geleceğini belirten Zaur Gahramanov, "Projenin yüzde 73'ü tamamlandı. İnşaat yılsonu bitecek. Sonra gazın basımı başlayacak" dedi. Projede 14 bin kişi çalışıyor ve boruların yüzde 80'ini Türk firmaları üretiyor.