SOCAR CEO'sundan Türkiye'ye: Karadeniz'deki gaz elinizi güçlendirecek

SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, Karadeniz gazının pazarlık masasında Türkiye'nin elini güçlendireceğini söyledi. Gahramanov, kendilerinin de Türkiye'ye gazı uygun fiyattan verdiklerini belirtti.

SERDAR SAĞLAM

Bakü'de düzenlenen 27. Uluslararası Hazar Petrol ve Gaz Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gazın diğer ülkelerden gaz alırken pazarlık masasında Türkiye'nin elini güçlendireceğini ve daha uygun fiyattan gaz almasını sağlayacağını söyledi. Gahramanov, kendilerinin halihazırda gazı Türkiye'ye daha düşük fiyattan verdiklerini belirterek "Türkiye'de doğalgaz fiyatları Avrupa ortalamasının altında. Türk halkı dünyaya göre doğalgazı daha ucuza kullanıyor" dedi.

YENİ YATIRIMLAR YAPILDI

Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünyanın yeniden şekilleneceğini söyleyen Gahramanov, bu yeni düzende Türkiye'nin ekonomik öneminin artacağına dikkat çekerek, kendilerinin de bu doğrultuda yatırımlarına devam edeceklerini vurguladı. Türkiye'nin enerji alanında son dönemde çok önemli işlere imza attığını ifade eden Gahramanov, "Türkiye gaz kaynaklarını artırdı, yeni yatırımlar yaptı. LNG terminallerwi, yeni gaz boru hatları, yeni gaz depoları inşa etti. Bu yatırımlar Türkiye'yi uluslararası alanda önemli bir noktaya taşıdı" dedi.

TÜRKİYE ENERJİ HUB'I

Gahramanov, "Türkiye bir enerji 'HUB'ı haline geldi ama bunu devam ettirmek önemli. Türkiye bunun için de önemli işlere imza atıyor. Ayrıca Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervi çok kritik. Bunun tamamına baktığımızda Türkiye enerji alanındaki rolü daha da kuvvetlenecek" ifadelerini kullandı. SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon Başkanı Hakan Irgıt da, SOCAR Türkiye'nin içindeki şirketleri birbiriyle entegre etmek için bir dijital dönüşüm projesi başlattıklarını söyledi. Irgıt, projenin 100 milyon dolarlık tasarruf yaratacağını belirtti.

PETKİM'E HER YIL 100 MİLYON DOLAR YATIRIYORUZ

Gahramanov "Türkiye'de yatırımlarımızı artırarak devam ediyoruz" dedi. Gahremanov şunları söyledi: "Örneğin Petkim'i aldık ama sadece almakla kalmadık, her yıl 100 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Kapasite artırdık. İşler kötü gitmiyor, pozitif bakıyoruz. Türkiye'de enerji fiyatları artıyor ama şunu da unutmamak lazım. Şayet TANAP olmasaydı, LNG terminalleri, depo yatırımları ve yeni boru hatları olmasaydı ne olurdu? Şimdi fiyatların yüksek olduğundan şikâyet ediliyor Türkiye'de ama bu yatırımlar olmasaydı fiyatları çok ciddi artardı. Petrokimya alanında mobilya, beyaz eşya ve madencilik gibi alanlarda 4-5 yeni proje planlıyoruz."

TANAP'TAKİ KAPASİTE ARTIŞI 3-4 YIL SÜRER

TANAP'ta kapasite artışına yönelik soruyu yanıtlayan Gahramanov, şöyle devam etti: "TANAP'tan gerçekleşen akış yıllık 16 milyar metreküp, bunun 32 milyar metreküpe çıkması için yeni yatırımlar gerekiyor. Bugün başlanılsa bile 3-4 yılı bulacaktır. 16 milyar metreküpün 10 milyarı Avrupa'ya, 6 milyar metreküpü Türkiye'ye veriliyor. Kısa vadede artırımlar olacaktır ama fiziki yatırımlar gerekiyor."