Skandal karar Alman iş dünyasını tedirgin etti

Alman Parlamentosu’nun aldığı ‘Soykırım’ kararı, Alman iş dünyasında da huzursuzluğa yol açtı. Almanya şimdi, Türkiye ile ortak yapılacak projelerin etkileneceği korkusunu yaşıyor.

1

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

ALMANYA, parlamentonun soykırım kararından sonra Türkiye ile askeri işbirliği projelerinin etkilenmesinden endişeli. Spiegel Online'ın Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberde, karara tepki olarak birlikte yürütülen ortak projelerin, özellikle İncirlik'teki Tornadolar ve Ege'de sığınmacılara karşı yürütülen NATO devriyelerinin ilk etapta etkilenmesi ve engellenmesinden endişe edildiği yer aldı. Türk iş adamları ise Almanya’dan yılda 20 milyar euroya yakın ithalat yapıldığına dikkat çekiyorlar. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu konudaki endişelerimizi Almanya’daki muhatabımız olan iş örgütlerine bildirmiştik. Almanya’daki muhatap iş çevrelerinin de benimsemediğini bildiğimiz bu hukuk dışı karar, maalesef Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır” dedi. 

GURBETÇİLER CİDDİ YATIRIM YAPTI 

İki ülke arasındaki yatırım hacmine bakıldığında Almanların endişesinin yersiz olmadığı ortaya çıkıyor. 1960’lı yıllarda Almanya’ya ‘misafir işçi’ olarak giden Türk vatandaşları, özellikle 1980’li yıllardan itibaren girişimciliğe yöneldi. Bugün Almanya’da sayıları 160 bine ulaşan Türk girişimcilerin 720 bin kişiye iş imkanı sağlayacağı, yatırım hacminin 15 milyar euroya ulaşacağı ve bu firmaların yıllık toplam cirolarının 66 milyar euro civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 

Onaylanmasını anlaşılmaz bulduk

MÜSİAD Yönetim KuruluBaşkanı Nail Olpak: Tasarının onaylanmasını anlaşılmaz buluyoruz. İş alemi olarak, yoğun ticari ilişkilerimizde ve Almanya’yla bugüne kadar süregelen birlikteliğimizde ciddi sıkıntılar yaşanacağı endişesindeyiz. Bu siyasi kararın, Türk ile Alman toplumları arasındaki ilişkiyi zedelememesini umud ediyoruz. 

Almanya'dan bu kararı beklemezdik

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Büyükekşi: Almanya, Türkiye’nin dış ticaretinde çok önemli yere sahip bir ülke. Ülkemizde yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlarımız var, birçok Ermeni asıllı ihracatçımız yatırımcımız var. Böyle bir kararın Almanya gibi bir ülkenin parlamentosundan çıkabileceğini bile düşünmezdik. 

40 yıllık dostluğa hiç yakışmadı

İTHİB Başkanı İsmail Gülle: Almanya bizler için her zaman yakın bir dost, müttefik oldu. İhracatta en büyük pazarlarımızın başında. 3.5 milyon Türk Almanya’da yaşıyor. Bunların azımsanmayacak bir bölümü de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bu karar Alman halkının değil. Kararın 40 yıllık dostluğumuza yakışmadığını söyleyebilirim. 

İki ülke iş dünyası kaygı duyuyor

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: Alman Parlamentosu’nun bu kararı alırken hem tarihin gerçeklerini hem de Türkiye ile kültürel, ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilerini değerlendirmeye tabi tutmadığı görülmüştür. Karar, iki ülke arasında ticari faaliyetler sürdüren biz iş dünyasını derin kaygıya düşürmüştür. 

Kara bir leke olarak tarihe geçti

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu: Karar tarihi bir hatadır. Şiddetle kınıyorum. Bu konudaki endişelerimizi Almanya’daki muhatabımız olan iş örgütlerine bildirmiştik. Muhatap iş çevrelerinin de benimsemediğini bildiğimiz bu hukuk dışı karar, maalesef  Türk-Alman tarihinde kara bir lekedir.