Siteler elektrikli şarj için sırada

Elektrikli araç sayısının 200 binlere yükseldiği Türkiye'de şarj istasyonu ihtiyacı her geçen gün artıyor. Aracını istasyonların yanı sıra evinde şarj etmek isteyenler site yönetimlerinin kapısını aşındırıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Düşük ÖTV oranları ve çevreci oluşu nedeniyle Türkiye'de elektrikli araç sayısı her geçen gün artıyor. Toplam otomobil satışları içinde yüzde 12'leri bulan elektrikli araçların trafikteki sayısı 200 bine ulaştı. Elektrikli araçların tercih edilebilirliğiyle birlikte şarj istasyonlarına olan talep de artıyor. Benzin istasyonları ve AVM'lerdeki hızlı şarj noktalarının yanı sıra evinde aracını şarj etmek isteyenler site yönetimlerinin kapısını çalıyor.

ÇIKMADAN SİPARİŞ ALDI

1.5 yıl önce yatırımına başladığı elektrikli şarj istasyonu üretimini tamamlamak üzere olan Orge Elektrik, ürün daha piyasaya çıkmadan sipariş almaya başladı. Bilhassa büyük sitelerde şarj istasyonu kurulumu konusunda ciddi bir araştırma ve atak olduğuna dikkat çeken ORGE Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Nevhan Gündüz, "Türkiye'de kamuya açık alanlardaki şarj ünitesi sayısı 26 bin. Bir yıl sonra bu sayının 46 bin olması bekleniyor. Bu rakama site ve müstakil evlere kurulan üniteler dahil değil. Oldukça büyük ve daha da büyüme potansiyeli olan bir pazardan bahsediyoruz" dedi.

MALİYETİ 1500 DOLAR

İlk olarak 22 kW'a kadar güç sağlayan AC tipi şarj istasyonlarını piyasaya süreceklerini ifade eden Gündüz, "Hızlı şarj istasyonlarının şehir içinde kurulumu altyapı sınırları nedeniyle zor. Site sakinleri için AC modelleri daha verimli. Dolayısıyla şarj üniteleri konusunda büyümenin yüzde 95'i ev tipi ürünlerden gelecek" dedi. Konutlara kurulan AC tipi şarj ünitelerinin ortalama 700-750 dolara satıldığını açıklayan Nevhan Gündüz, kurulum ücretiyle birlikte şarj ünitelerinin sitelere maliyetinin 1500 doları bulduğunu söyledi.

GELİR PAYLAŞIMI MODELİ ÖNE ÇIKIYOR

Elektrikli araç kullanıcı sayısındaki artışla birlikte konutlarda şarj ünitesi talebinin arttığını vurgulayan Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu Onursal Başkanı İbrahim Bozan da şunları kaydetti: "Birçok site sakini otoparklara şarj istasyonu kurulması için site yönetimlerine başvuruyor. Eski sitelerin çoğunda bu altyapı olmasa da yeni sitelerin büyük bir bölümü elektrikli araç şarj üniteleri kurulacak şekilde inşa ediliyor." Sitelere şarj kurulumlarının ağırlıklı olarak gelir paylaşımı veya yap-işlet-devret modeliyle yapıldığına dikkat çeken Bozan, "Bu modelde, şarj üreticileri siteye istasyonları ücretsiz veya cüzi bir ücretle kurup, elde edilen gelirden pay alıyor. Ürünü birkaç yıl sonra siteye devrediyor" diye konuştu.

YAPI RUHSATI ZORUNLULUĞU KALKTI

Dünyada 2030 yılında 165 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülen elektrikli araç şarj istasyonu pazarı Türkiye'de her yıl iki katı büyüyor. Konutlarda şarj istasyonu sayısının artması için geçtiğimiz günlerde Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Resmi

Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle apartman ve site otoparklarına kurulacak elektrikli araç şarj istasyonları için yapı ruhsatı alma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Pazarın önünün açılması için trafo altyapısının güçlendirilmesi gerekiyor.