Site aidat zamları için yasal tedbir geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sitelerdeki fahiş aidat zamlarıyla ilgili harekete geçti. Site yönetim hizmetiyle ilgili mevzuat çalışmalarını yürütmek için özel birim kuran bakanlık, yasal boşlukları giderecek.

AKŞAM Gazetesi'nin Türkiye'nin gündemine taşıdığı fahiş site aidat zamları sorununa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı el koyuyor. Bakanlık yasal düzenlemeleri yapmak için özel bir birim kurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yeni birim Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçti.

MEVZUAT HAZIRLANIYOR

Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yeni birimin faaliyet konusu şöyle olacak: "Kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla, birden çok bağımsız bölümü bulunan konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetilmesiyle ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaparak site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik olarak faaliyetlerde bulunmak." Kurulan birim, konuya ilişkin kanuni düzenleme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip ikincil mevzuat çalışmalarını yürütecek. Böylece site yönetimi sisteminde yer alan bir boşluk da giderilmiş olacak. Ayrıca ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte sitelerde yaşanan yönetim sorunlarının azalması yönünde önemli bir aşama da kaydedilmiş olacak.

Site aidatları ocak ayında yapılan genel kurulda kararlaştırılıyor. O sene yapılacak yatırım ve demirbaş alımı gibi işler genel kurulda görüşülüp bütçe oluşturuluyor. Personel ücretleri, ortak alanların aydınlatma-ısınma, bakım-onarım giderleri, yönetim-muhasebe gibi giderlerle geçen dönemde gerçekleşen giderler, güncel koşullar ve olası fiyat artışları gibi etmenler dikkate alınarak 1 senelik genel bütçe oluşturuluyor. Sonra hesap yapılarak her bağımsız bölümün aylık ödeyeceği miktar (aidat) belirleniyor.

7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDİLMELİ

Aidatların da görüşülüp artırıldığı genel kurulların her yılın ocak ayı içinde yapılması gerekiyor. Aidat miktarının ne olacağına Kat Malikleri Kurulu karar veriyor. İşletme projesini Yönetim Kurulu hazırlamışsa ve bunu tebliğ alan malikler 7 gün içerisinde itiraz etmemişlerse, o işletme projesi de kesinleşmiş sayılır.

KİRALARLA YARIŞIYOR

Toplu yapı yönetimleri asgari ücrete yapılan yüzde 54.66'lık zammı bahane ederek site aidatlarına yüzde 150'ye yakın fahiş zamlar uygulamıştı. Bu zamlar sonrası İstanbul'da site aidatları 500 lira ila 5 bin lira aralığına ulaştı. Esenyurt'ta 2 bin 500 konutluk bir sitede 1+1 konutun Haziran 2022 aidatı 415 lira iken 2023 Ocak ayı itibarıyla 1.047 liraya yükseltildi. Bahçeşehir'deki bir sitede bulunan 3+1 büyüklüğündeki dairenin 2022 Ocak'ta 900 lira olan aidatı bu yılbaşında da 2 bin 250 liraya çıktı. Kiralarla yarışan site aidatlarını ödemekte zorluk çeken site sakinleri, eylem yaparak durumu protesto etmişti.

AKŞAM site aidatlarına yapılan fahiş zamları sayfalarına taşımıştı.