Şirket kuruldu, dev projeler 'varlık'lanacak

Türkiye Varlık Fonu'yla otoyol, köprü ve tünel gibi mega projelerin önündeki en büyük engel olan finansman sorunu aşılacak. 50 milyon TL sermayeyle cuma günü resmen kurulan 'Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ' binlerce kişiye de yeni iş kapısı açacak.  

Mega projelerin önündeki en büyük engel olan finansman sorununun Türkiye Varlık Fonu'yla giderilmesi hedeflenirken, fonun savunma, havacılık ve yazılım gibi alanlarda yerli şirketleri küresel bir oyuncu konumuna getirmesi bekleniyor. Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Başbakanlığa bağlı 'Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ' kuruldu. 

DÜNYADA DA YATIRIM ARTACAK

Şirketin sermayesi 50 milyon lira olarak belirlendi. Kurulan fon sayesinde, Kanal İstanbul, İstanbul'a üçüncü havalimanı, 3 katlı büyük İstanbul tüneli, hızlı tren projeleri, nükleer santral gibi büyük boyutlu projeler için finansmana erişim artık daha kolay olacak.  Türkiye, bu tarz projeleri daha az maliyetle ve daha kısa bir sürede hayata geçirerek, uluslararası arenadaki etkinliğini artıracak. Varlık Fonu, istihdama da olumlu katkı yapacak. Mega projeler, binlerce kişi için yeni iş sahası olacak. 

ENERJİ FIŞKIRACAK! 

Türkiye için önem taşıyan altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji projeleri de Varlık Fonu sayesinde hız kazanacak. Petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve nükleer santral gibi stratejik projelerin gerçekleşmesi de Varlık Fonu sayesinde artık daha kolay olacak. Fon, savunma, havacılık, yazılım, ilaç gibi alanlarda faaliyet gösteren yerli şirketlerin önünü açacak. Şirketlerin, sermaye ve proje bazında desteklemesiyle Türkiye bu alanlarda küresel bir güç haline gelecek. 

Gizli kalmış zenginlikler de değerlenecek 

G-20 ülkeleri içerisinde Varlık Fonu olmayan tek ülke konumundaki Türkiye, kurduğu fonla 200 milyar dolarlık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor. Fon sayesinde, Türkiye'nin değerlendiremediği yer altı ve üstü zenginlikleri, projeleri menkul ve gayrimenkul haline dönüştürerek Borsa İstanbul ve sermaye piyasalarının derinliği de artırılacak. 

Nasıl işleyecek? 

'Şeffaf' fonla, ağırlıklı olarak, devlet tahvillerine, hisse senetlerine, yatırım fonlarına, çeşitli projelere ortaklık yoluyla girilerek, yatırım yapılması sağlanacak. Ayrıca fonla, vadeli mevduat ve katılma hesabı, sermaye piyasası araçlarının alım satım ve diğer yatırım araçlarına da  girilebilecek.