Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, son günlerde gündeme gelen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dün Ankara'da basınla bir araya gelen Çetinkaya, akademik çalışmalara göre, Türkiye'deki şirket kârlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Çetinkaya, "Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken kârlardan daha yüksek fahiş kârlar elde ediyor. Enflasyondan bağımsız şirket kârlarına bağlı bir fahiş fiyat artışı var. Bu etki, pandemi sonrasından itibaren gözlemleniyor" diye konuştu.
TÜFE'yi aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesapladıklarını belirten Çetinkaya, "Madde sepetini gizlemek kimsenin yetkisinde değil. Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği yoktu. Bu sebeple artık bu fiyatları yayınlamıyoruz" dedi.
Memur zamlarının belli olduğu haziran ayı TÜFE rakamlarının beklentilerin altında geldiğine yönelik eleştirilere yanıt veren Erhan Çetinkaya, haziranda açıklanan zamların hemen haziran TÜFE rakamlarına yansıyacağı yönünde yanlış bir algı olduğunu belirtti. Haziranın, enflasyona 20-40 yıllık uzun seride bakıldığında en düşük enflasyon ayı olduğunu belirten Çetinkaya, "Çünkü tarla ürünleri çıkmaya başlar. Bu bir normalleşmedir. Hazirandan bu yana ötelenen bazı zamlar, temmuz ayı enflasyon rakamlarını etkileyecek" diye konuştu.