Sıradaki hedef yerli insansız jet

Teknofest tanıtım toplantısında konuşan Baykar Makine Teknik Müdürü Bayraktar, “İnsansız jet çalışmamıza kısa sürede başlamayı düşünüyoruz” dedi. 

SÜLEYMAN ŞEN

Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde Türkiye’nin millî teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi için farkındalık oluşturmayı hedefleyen ‘Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne İstanbul Yeni Havalimanı ev sahipliği yapacak. 20-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ve son başvuru tarihin 1 Nisan olan Teknofest İstanbul kapsamında 12 ayrı kategoride toplam ödülü 2 milyon lira olan yarışmalar yapılacak.

İLK MEDENİYETLERDEN BİRİYİZ

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin uzaya ve havacılığa ilgi duyan ilk medeniyetlerden biri olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını belirterek, bu alanda yapılan çalışmaların zamanla çeşitli nedenlerle yarım bırakıldığına dikkat çekti. Festival fikrinin gençlerin bu alanlara ilgisini yeniden arttırmak adına ortaya çıktığını ifade etti.

ROKET YARIŞMASI OLACAK

Festival kapsamında yer alacak yarışmalar konusunda da bilgi veren Bayraktar şunları söyledi: “Teknofest’te düzenlediğimiz yarışmaların bir kısmı insansız hava araçlarıyla alakalı. Roketsan da Türkiye’de ilk defa ve dünyada sadece iki merkezde düzenlenen roket yarışmasına sponsorluk yapıyor.”  

Dünya çapında işler çıkarılabilir

Bayraktar “Biz kendi çapımızda 15 sene önce Bayraktar İnsansız Hava Araçlarıyla bir örnek yaşadık. Gençlerimizin önündeki engeller kaldırıldığında dünya çapında çok büyük işler yapabileceğini biz görüyoruz “ dedi. 

Sadece üç ülke yapıyor

Bundan sonraki hedefleriyle ilgili olarak da bilgi veren Bayraktar, “Teknik Müdürü olduğum Baykar adına konuşacak olursam, şu anda kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebileceğimiz taktik insansız hava araçlarını yaptık. Bundan sonra da inşallah kendi sınıfında en moderni diyebileceğimiz ,4.5 ton ağırlığında, 1.5 ton yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı ki, dünyada sadece 3 ülke böyle bir İHA yapabiliyor. Onu geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Sonrasında da inşallah insansız jet çalışmamıza kısa bir süre sonra başlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.